Gofry ziemniaczane z cieciorką i suszoną cebulą

Dziś ekspresowy wpis z przepisem na gofry ziemniaczane. Pyszne, chrupiące, zapachem i smakiem przypominające placki ziemniaczane. Atuty tego przepisu mogę mnożyć bez końca. Kolejnym, oprócz obłędnego zapachu i smaku jest to, że pozwalają na wykorzystanie resztek z obiadu. Tutaj „schowały się” ziemniaki pozostałe z naszego dania obiadowego i reszta ugotowanej cieciorki, z której przygotowywałam pastę cebulową na kanapki. Wpis z przepisem na pastę grzecznie czeka na kolejną publikację na blogu😅, a my tymczasem zabierzmy się za nasze gofry. Szybciutko jeszcze dodam, że dla niezdecydowanych, mamy też na blogu świetny przepis na gofry dyniowe! 😚

czytaj więcej

Owsiane babeczki z kawałkami czekolady

Kto mnie zna lub choć trochę poznał, a okazji było już co najmniej kilkanaście 😉 ten wie, że uwielbiam piec babeczki. Szczególnie takie, które robi się ekspresowo, ze składników, które ma się niemal zawsze w kuchni i co dla mnie ważne, które są jadalne i wilgotne następnego dnia, albo i dłużej! Choć rzadko się zdarza, by uchowały się przed moimi Smakoszami dłużej niż jeden dzień :).

czytaj więcej

Chlebek marchewkowy

Dziś od samego rana naszło mnie na pieczenie. Ostatnio, zanim wybiorę przepis na cokolwiek, najpierw robię przegląd zapasów. I tak dziś do wypieku chlebka wykorzystałam banany z czarną skórką, marchew, słonecznik i resztę przyprawy do piernika ( pozostałość ze Świąt Bożego Narodzenia). Stworzyłam pożywny chlebek marchewkowy i od razu spieszę z przepisem, bo to kolejny sukces w mojej kuchni😄😉 Myślę, że jest duża szansa, że dzisiejsza receptura to kolejny kandydat na hit naszych przepisów z bloga, zaraz obok chlebka bananowego, który sądząc po liczbie odsłon na naszej stronie, jest naprawdę przez Was lubiany 😍

czytaj więcej

Placuszki z cukinii z serem feta

Dziś spieszę do Was z przepisem na coś świeżego. Coś innego. Pierwszy raz dzielę się z Wami recepturą na wytrawne placuszki. Cukinia sama w sobie jest według mnie trochę nijaka. Dopiero odpowiednio dobrane dodatki sprawiają, że jej bukiet smakowy „rozkwita” na talerzu 😜😁😉 Placuszki z cukinii to mój nowy kulinarny hit! Polecam ten przepis z całego 🧡

czytaj więcej

Chleb pszenno-żytni na drożdżach

Kto mnie dobrze zna, ten wie, że w wielu kwestiach uwielbiam być tradycjonalistką. Jeśli mam wybór jestem za prostotą i podejściem slow, zarówno w życiu jak i w kuchni. Pieczywo to dla mnie bardzo istotny element diety. I wbrew wielu fałszywym teoriom, krążącym w internecie, będę zachęcać do jedzenia chleba. Nie byle jakiego oczywiście. Bo choć piekarnie ostatnimi czasy prześcigają się w poszerzaniu oferty swoich wypieków, naprawę dobre pieczywo można policzyć na palcach u jednej ręki… Nie namawiam Was nigdy do robienia wszystkiego samodzielnie. Sama korzystam z wielu udogodnień w moim rodzinnym gotowaniu. Kiedy jednak macie chwilę wolnego, przygotujcie własny chleb. Poczujcie obłędny zapach z piekarnika podczas wypieku, a potem posłuchajcie chrupania skórki podczas krojenia ciepłego jeszcze bochenka. Dla mnie bezcenne.

czytaj więcej

Piernik Jasia i Małgosi. Przepis last minute

Na dwa dni przed Wigilią dzielę się z Wami przepisem na szybki piernik. Inspiracją po raz kolejny jest bardzo niepozorna i malutka broszura z przepisami, którą kupiłam podczas wizyty w toruńskim Muzeum Piernika. Wczoraj piekłam ten piernik na przedszkolną Wigilię mojego Starszaka. Czekam teraz z wypiekami na twarzy, aż wróci z placówki i powie czy ciasto smakowało grupie Sówek i ich opiekunkom!

czytaj więcej