Placuszki z cukinii z serem feta

Dziś spieszę do Was z przepisem na coś świeżego. Coś innego. Pierwszy raz dzielę się z Wami recepturą na wytrawne placuszki. Cukinia sama w sobie jest według mnie trochę nijaka. Dopiero odpowiednio dobrane dodatki sprawiają, że jej bukiet smakowy „rozkwita” na talerzu 😜😁😉 Placuszki z cukinii to mój nowy kulinarny hit! Polecam ten przepis z całego 🧡

czytaj więcej

Chleb pszenno-żytni na drożdżach

Kto mnie dobrze zna, ten wie, że w wielu kwestiach uwielbiam być tradycjonalistką. Jeśli mam wybór jestem za prostotą i podejściem slow, zarówno w życiu jak i w kuchni. Pieczywo to dla mnie bardzo istotny element diety. I wbrew wielu fałszywym teoriom, krążącym w internecie, będę zachęcać do jedzenia chleba. Nie byle jakiego oczywiście. Bo choć piekarnie ostatnimi czasy prześcigają się w poszerzaniu oferty swoich wypieków, naprawę dobre pieczywo można policzyć na palcach u jednej ręki… Nie namawiam Was nigdy do robienia wszystkiego samodzielnie. Sama korzystam z wielu udogodnień w moim rodzinnym gotowaniu. Kiedy jednak macie chwilę wolnego, przygotujcie własny chleb. Poczujcie obłędny zapach z piekarnika podczas wypieku, a potem posłuchajcie chrupania skórki podczas krojenia ciepłego jeszcze bochenka. Dla mnie bezcenne.

czytaj więcej

Piernik Jasia i Małgosi. Przepis last minute

Na dwa dni przed Wigilią dzielę się z Wami przepisem na szybki piernik. Inspiracją po raz kolejny jest bardzo niepozorna i malutka broszura z przepisami, którą kupiłam podczas wizyty w toruńskim Muzeum Piernika. Wczoraj piekłam ten piernik na przedszkolną Wigilię mojego Starszaka. Czekam teraz z wypiekami na twarzy, aż wróci z placówki i powie czy ciasto smakowało grupie Sówek i ich opiekunkom!

czytaj więcej

Ciasto marchewkowe z orzechami

Wszyscy, którzy obserwują nas na naszych profilach w mediach społecznościowych i czytają nasze wpisy na blogu wiedzą, że lubimy słodkości. Ja przez większą część życia, próbowałam udawać, że potrafię żyć bez słodyczy. Niestety skutek tej farsy był taki, że miewałam momenty przejadania się nimi. Do dziś moje relacje ze słodyczami bywają skomplikowane. Nie odpuszczam jednak w kwestii pracy nad sobą i swoimi nawykami. Dlatego postanowiłam pogodzić się na dobre z prawdą o tym, że chce w swojej diecie jeść słodkości. A kiedy piekę je sama i dodaję #mniejcukru, czuję, że to mój ideał. Ciasto marchewkowe ma jeszcze dodatkowo porcję warzyw, więc lepiej być nie może.

czytaj więcej

Ciasteczka pełnoziarniste z mąki żytniej

Jeśli chodzi o domowe wypieki, najmniej przepadam za produkcją ciastek. Ich przygotowanie jest dla mnie zbyt długie i męczące 🤦‍♀️😄 Ostatnio jednak zdarzył się cud. W ubiegły czwartek spędzałam cały dzień z moimi Chłopakami. Wiedziałam, że w międzyczasie padnie pytanie z ust Starszaka: Mamo, czy mogę coś słodkiego?… Wówczas przypomniałam sobie, że mam świeżo kupioną mąkę żytnią. Bardzo chciałam ją wykorzystać. Nie chciałam jak zwykle robić czegoś tylko i wyłącznie słodkiego. Lubię bowiem, kiedy domowe słodkości mają jakąś wartość dodaną. Mam ogromną radość kiedy nasze słodkości, tak jak ciasteczka z mąki pełnoziarnistej, oprócz cukru dostarczają solidnej dawki błonnika 😍😉

czytaj więcej

Zupa pomidorowa, którą ubóstwiają dzieci

Wydawać by się mogło, że zupa pomidorowa to w polskich domach klasyk, w którym nic już nie może zaskoczyć. Ja pomidorówkę robię w różnych wersjach. Wszystko zależy od tego, co i w jakiej ilości akurat mam do wykorzystania w lodówce. Jestem fanką gęstych, kremowych zup. Taka wersja najlepiej sprawdza się na zimowe kolacje. Do takiej zupy proponuję zawsze dzieciom do wyboru makaron lub ryż. Żeby miec pewność, że chwilę po takiej kolacji Chłopacy znów nie będą głodni, stawiam jeszcze na stole kilka kawałków grzanek z masłem lub oliwą.

czytaj więcej