Bazyliowy sos do sałatek

Od lat do wszelkich sałat przygotowuję sos a la winegret, który jest bardzo przyjemny w smaku i rzeczywiście pasuje do wielu kompozycji warzywnych. Jednakże, jeśli chodzi o kulinaria, jestem raczej typem eksperymentatora i od pewnego czasu zamierzałam poszukać czegoś nowego. Idealną okazją do tego okazały się imieniny mojej mamy, na które zawsze przygotowuję jakąś sałatę! W tym roku przygotowałam tą z miksu sałat, z kulkami sera mozzarella, szynką szwarcwaldzką i mango! I tak oto powstał nowy przepis na przepyszny sos bazyliowy do sałatek! Oprócz wyjątkowego smaku, zachwyca również przepiękną zieloną barwą!

czytaj więcej

Tarta z warzywami

Co zrobić dziś na obiad? Może zupę? A może makaron z sosem? Nie, to było kilka dni temu! Czy w Waszych głowach też pojawiają się takie dialogi? W mojej bardzo często! Poszukuję różnych przepisów, by jak najbardziej urozmaicać naszą rodzinną dietę. Przecież często słyszycie od nas o różnorodności na talerzu. Jaki ma wpływ na późniejsze wybory żywieniowe dzieci. PROPONOWANIE różnych smaków zwiększa otwartość dziecka na różne potrawy zarówno na akceptację smaku, jak i wyglądu. Świadomie położyłam akcent na „proponowanie” bo jak mówi złota zasada: rodzic może tylko zaproponować, a to czy dziecko zje, to już decyzja dziecka, którą my dorośli powinniśmy zaakceptować.

czytaj więcej

Brownie z dynią

Do Wigilii zostało raptem 5 dni więc pędzę do Was z przepisem na ciasto, które jest dla mnie hitem 2021 roku! Brownie z dynią, na razie musicie uwierzyć mi na słowo, że jest obłędne!😁

W listopadzie wybrałyśmy się z Marią w końcu wspólnie na warsztaty kulinarne: wegańskie słodycze do Spot. Poznań, które prowadziła Maja Skorupska autorka bloga kulinarnego. Zajrzyjcie tam koniecznie! Na pewno znajdziecie coś dla siebie! Dla mnie były to pierwsze warsztaty kulinarne i na pewno nie ostatnie! Natomiast druga Maria już niejednokrotnie brała udział w warsztatach prowadzonych przez Maję, a mnie jedynie „drażniła” zdjęciami potraw, które przyrządzała ;-). Na słodkich warsztatach jednogłośnie nasze serca skradło wegańskie brownie z dynią i tofu. Jak to my 🙂 zmodyfikowałyśmy przepis po swojemu i chcemy podzielić się z Wami naszymi wersjami.

czytaj więcej

Ciasto z jabłkami! Najprostszy przepis na świecie!

Kilka dni temu wpadłam „na kawkę” do mojej babci Ireny, zwanej Irką😜 Od czasu do czasu staram się odwiedzać ją bez towarzystwa dzieci, bo wtedy jest szansa na spokojną, momentami bardzo zabawną konwersację. I właśnie podczas ostatniej wizyty bez Chłopaków, kiedy popijałyśmy sobie kawusię i chrupałyśmy ciasteczka😅 Babcia przyniosła tajemniczą białą teczkę! I mówi: Marysiu, Ty lubisz piec, mi już się nie chce, więc zabierz te wycinki z gazet z przepisami.” W pierwszej chwili pomyślałam: Kobieto! Przecież do szukania przepisów to ja mam dziś „internety”!🤣… Jednak kiedy wróciłam do domu i zaczęłam przeglądać stare (niektóre mają na pewno 20 lat!) wycinki z jakże kultowej „Chwili dla Ciebie”, od razu zwróciłam uwagę na przepis na ciasto z jabłkami! Oczywiście dostosowałam je do swoich standardów i oto jest!😍 Najprostszy przepis na ciasto z owocami! W tej chwili grzechem byłoby nie upiec go z jabłkami lub gruszką! Tym ciastem warto rozpocząć sezon na jesienne smaki w kuchni!

czytaj więcej

Gofry ziemniaczane z cieciorką i suszoną cebulą

Dziś ekspresowy wpis z przepisem na gofry ziemniaczane. Pyszne, chrupiące, zapachem i smakiem przypominające placki ziemniaczane. Atuty tego przepisu mogę mnożyć bez końca. Kolejnym, oprócz obłędnego zapachu i smaku jest to, że pozwalają na wykorzystanie resztek z obiadu. Tutaj „schowały się” ziemniaki pozostałe z naszego dania obiadowego i reszta ugotowanej cieciorki, z której przygotowywałam pastę cebulową na kanapki. Wpis z przepisem na pastę grzecznie czeka na kolejną publikację na blogu😅, a my tymczasem zabierzmy się za nasze gofry. Szybciutko jeszcze dodam, że dla niezdecydowanych, mamy też na blogu świetny przepis na gofry dyniowe! 😚

czytaj więcej

Rodzinna granola- przepis podstawowy

Nie ma chyba domu, w którym regularnie, lub od czasu do czasu nie pojawiają się różnego rodzaju płatki zbożowe. Świetnie sprawdzają się w roli dodatku do mleka, napoju roślinnego czy jogurtu (najlepiej naturalnego). Granola to dla mnie jedna z najlepszych wersji „płatków śniadaniowych”. Sklepowe półki uginają się od ciężaru przeróżnych rodzajów słodkich płatków. Niestety z reguły ich skład jest mówiąc wprost tragiczny i w żadnym wypadku nie nadają się dla dzieci (mam na myśli przede wszystkim te najmłodsze, u starszaków jak zwykle wskazany jest umiar😉). Większość z gotowych produktów cechuje ogromna ilość cukru pod różnymi postaciami (bywa, że cukier jest ukryty pod kilkoma różnymi nazwami), oleju palmowego i soli (która notabene dodawana jest dla zamaskowania gigantycznej dawki słodziwa w produkcie).

czytaj więcej