50 “twarzy”… naleśnika

50 twarzy naleśnika

Naleśniki stanowią dla mnie i mojej rodziny „comfort food”. Wszyscy lubią je jeść, a ja lubię je przygotowywać. Uwielbiam ich zapach i kojarzą mi się z dobrą, domową kuchnią. Często zmieniam recepturę naleśników tak, aby nie popaść w smakową rutynę (stosuję różne mąki, mielone orzechy, kakao). Na stole stawiam różne dodatki, dając wybór dzieciom w kwestii kompozycji dania. Ostatnio hitem są u nas pankejki, robione z gęstego ciasta naleśnikowego z dodatkiem proszku do pieczenia. Pachną obłędnie i cieszą oko i podniebienie. Łapcie przepis!

Składniki

  • 1 szklanka i 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżka oleju

Wykonanie: jajko z mlekiem i olejem mieszamy. Dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sól. Wszystko mieszamy aż uzyskamy gładką masę. I tutaj ważna sprawa! Postarajcie się odstawić ciasto pod przykryciem na min. 15 minut. Wówczas wyjdą Wam naprawdę delikatne i puszyste. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni na oleju- tutaj nie ukrywam, wolę dodać go więcej niż zwyczajową łyżkę. Placuszki wychodzą wówczas smaczniejsze niż z suchej patelni, jednak tutaj wybór pozostawiam Wam 🙂

Osobiście wszelkiego rodzaju naleśnikowych/gofrów nie słodzę, co zapoczątkowałam w momencie rozszerzania diety moich chłopaków i tak już zostało 🙂

50-twarzy-nalesnika
Pankejki z domowym musem borówkowym

Dodatki do naleśników na naszym stole: masło orzechowe ( zawsze! 😀 ), świeże owoce, cukier puder, krem czekoladowy (zamawiam pyszny krem z orzechów laskowych z dodatkiem syropu daktylowego! Przepycha!). Ostatnio nasz Bobo (czyt. młodszy syn) bardzo polubił mus z truskawek (mrożone zapasy) z bananem. Jeśli trafiam na kwaśne truskawki do musu daję kilka daktyli lub suszone morele.

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Pola, które wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem * E-mail nie będzie udostępniony, ani wykorzystywany do rozsyłania wiadomości reklamowych.

2 komentarze