51 „twarzy” naleśnika

51 twarzy naleśnika

Z Marią łączy mnie wiele, nie tylko imię, rok urodzenia, zawód (a nawet dwa), przyjaźń, pasja, ale i miłość do naleśników.

Zarówno naleśniki na słodko, jak i bardziej wytrawne goszczą na naszym stole bardzo często.  

Przepis na pankejki mamy bardzo podobny. Komu potrzebny właśnie teraz odsyłam do artykułu Marii.

Ja natomiast dzisiaj chciałam się z Wami podzielić naszą wytrawną wersją naleśników. Mianowicie: zapiekane naleśniki z warzywami.

Przepis na ciasto naleśnikowe przejęłam od mojej wspaniałej Mamy. Jest tak idealny, że w tym przypadku nie kombinuje i nie szukam innych wersji.

  • 1 szklanka mąki 
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • 0,5 szklanki wody
  • Szczypta soli

Ciasto pozostawiam na 15 minut następnie smażę bez dodatku tłuszczu. 

51 twarz nalesnika

Jeśli chodzi o farsz to tutaj po raz kolejny mamy szeroki wachlarz możliwości. Dla mnie priorytetem są warzywa „top” mojej córki na chwilę obecną! Specjalnie użyłam określenia na chwilę obecną bo to żadna stała 😁. Nie mniej jednak na razie brokuł i kukurydza to nasze „must have”. Staram się też wykorzystywać maksymalnie to co mam w lodówce, aby nie wyrzucać jedzenia. Mając chociaż te dwa priorytety w głowie można przyrządzić naprawdę pyszne naleśniki. 

Zatem garść inspiracji:

  • sos na bazie pomidorów, pesto, koncentrat pomidorowy, przyprawy: zioła prowansalskie, bazylia, oregano
  • ser żółty lub mozarella
  • kurczak lub szynka
  • suszone pomidory 
  • brokuł
  • kukurydza 
  • rukola
  • papryka

Naleśniki zawijamy, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku 180 stopni, ok 20 minut.

51 twarzy naleśnika

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Pola, które wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem * E-mail nie będzie udostępniony, ani wykorzystywany do rozsyłania wiadomości reklamowych.

Jeszcze nikt nie napisał komentarza.