Brownie – ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe brownie

Jeśli lubisz piec ciasta, które przygotujesz w ok. 20 minut, plus czas pieczenia ok. 40-50 minut. Jeśli lubisz piec ciasto, które zawsze wyjdzie i urzeknie każdego już po pierwszym kęsie, to koniecznie musisz postawić na brownie. Gwarantuję, że Cię nie zawiedzie 😊.

Dostałyśmy wiele wiadomości z prośbą o przepis, więc to czynimy 😊.

Przepis na brownie

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2,5 tabliczki czekolady powyżej 70% kakao*
  • 130g mąki
  • 200g masła
  • 3/4 szklanki cukru (lub zamiennik np. ksylitol)*
  • Szczypta soli

*Jeśli użyjecie gorzkich czekolad powyżej 70% kakao to 3/4 szklanki cukru.

Natomiast jeśli użyjecie 1,5 czekolady mlecznej i 1 gorzką, wtenczas 1/2 szklanki cukru.

W zależności od gustu można upiec wersję słodszą lub bardziej wytrawną, używając wtedy mniej cukru.

Przygotowanie :

  • Masło roztopić w rondelku na małym ogniu.
  • Dodać pokrojone w kostki czekolady poczekać aż się rozpuszczą.
  • Ubić białka, dodać żółtka, następnie cukier.
  • Dodać roztopione czekolady z masłem (nie mogą być gorące).
  • Dodać mąkę.
  • Opcjonalnie pokrojone orzechy.
  • Ciasto przelać do formy (u mnie tortownica o średnicy 20cm).
  • Można na wierzch położyć owoce np.truskawki lub maliny

Czas pieczenia 35-45 minut w 160 stopniach, termoobieg. Polecam sprawdzać konsystencję ciasta. My lubimy, gdy w środku ciasto jest półpłynne. Gdy ma być bardziej zbite, wtenczas czas pieczenia 50min.

Jeśli jesteście równie wielkimi fanami czekolady jak my 😉 mamy dla Was aż dwa przepisy na babeczki czekoladowe. Jeden przepis autorstwa Marii, drugi mój :).

Smacznego!! 🙂

Czekamy na Wasze opinie i zdjęcia.

Ciasto czekoladowe Brownie.

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Pola, które wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem * E-mail nie będzie udostępniony, ani wykorzystywany do rozsyłania wiadomości reklamowych.

2 komentarze