Brownie – ciasto czekoladowe
- 05.07.2020
- Maria Rościszewska
- 2 komentarze

Jeśli lubisz piec ciasta, które przygotujesz w ok. 20 minut, plus czas pieczenia ok. 40-50 minut. Jeśli lubisz piec ciasto, które zawsze wyjdzie i urzeknie każdego już po pierwszym kęsie, to koniecznie musisz postawić na brownie. Gwarantuję, że Cię nie zawiedzie 😊.
Dostałyśmy wiele wiadomości z prośbą o przepis, więc to czynimy 😊.
Przepis na brownie
Składniki:
- 3 jajka
- 2,5 tabliczki czekolady powyżej 70% kakao*
- 130g mąki
- 200g masła
- 3/4 szklanki cukru (lub zamiennik np. ksylitol)*
- Szczypta soli
*Jeśli użyjecie gorzkich czekolad powyżej 70% kakao to 3/4 szklanki cukru.
Natomiast jeśli użyjecie 1,5 czekolady mlecznej i 1 gorzką, wtenczas 1/2 szklanki cukru.
W zależności od gustu można upiec wersję słodszą lub bardziej wytrawną, używając wtedy mniej cukru.
Przygotowanie :
- Masło roztopić w rondelku na małym ogniu.
- Dodać pokrojone w kostki czekolady poczekać aż się rozpuszczą.
- Ubić białka, dodać żółtka, następnie cukier.
- Dodać roztopione czekolady z masłem (nie mogą być gorące).
- Dodać mąkę.
- Opcjonalnie pokrojone orzechy.
- Ciasto przelać do formy (u mnie tortownica o średnicy 20cm).
- Można na wierzch położyć owoce np.truskawki lub maliny
Czas pieczenia 35-45 minut w 160 stopniach, termoobieg. Polecam sprawdzać konsystencję ciasta. My lubimy, gdy w środku ciasto jest półpłynne. Gdy ma być bardziej zbite, wtenczas czas pieczenia 50min.
Jeśli jesteście równie wielkimi fanami czekolady jak my 😉 mamy dla Was aż dwa przepisy na babeczki czekoladowe. Jeden przepis autorstwa Marii, drugi mój :).
Smacznego!! 🙂
Czekamy na Wasze opinie i zdjęcia.

KOMENTARZE
2 komentarze
Najlepszy z kawałkami czekolady. 😄
O tak!czekolady nigdy za dużo! 😁🙉🙈🙊