Brownie z dynią
- 19.12.2021
- Maria Rościszewska
- Brak komentarzy

Do Wigilii zostało raptem 5 dni więc pędzę do Was z przepisem na ciasto, które jest dla mnie hitem 2021 roku! Brownie z dynią, na razie musicie uwierzyć mi na słowo, że jest obłędne!😁
W listopadzie wybrałyśmy się z Marią w końcu wspólnie na warsztaty kulinarne: wegańskie słodycze do Spot. Poznań, które prowadziła Maja Skorupska autorka bloga kulinarnego. Zajrzyjcie tam koniecznie! Na pewno znajdziecie coś dla siebie! Dla mnie były to pierwsze warsztaty kulinarne i na pewno nie ostatnie! Natomiast druga Maria już niejednokrotnie brała udział w warsztatach prowadzonych przez Maję, a mnie jedynie „drażniła” zdjęciami potraw, które przyrządzała ;-). Na słodkich warsztatach jednogłośnie nasze serca skradło wegańskie brownie z dynią i tofu. Jak to my 🙂 zmodyfikowałyśmy przepis po swojemu i chcemy podzielić się z Wami naszymi wersjami.
Przepis na brownie z dynią
składniki:
masa dyniowa:
- ok. 200 g zblendowanej dyni Hokkaido
- 100 g miękkiego tofu lub twarożku sernikowo-kanapkowego np. Wieluń
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru kokosowego lub białego
- 1/2 łyżeczki cynamonu*
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej*
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku*
- * lub łącznie 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
masa brownie:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 100-150 g cukru
- 2 jabłka starte na grubej tarce
- 100 ml oleju kokosowego płynnego/ oleju rzepakowego/ roztopionego masła
- 200 ml mleka krowiego/ roślinnego
Wykonanie
Przygotuj blaszkę o rozmiarach ok 20 cm x 25 cm, wyłóż papierem do pieczenia.
Masa dyniowa:
dynię obrać ze skórki i pokroić na kawałki. W garnku zagotować wodę i dodać dynię, gotować do miękkości. Ugotowaną dynię odcedzić i zblendować. Wystudzoną masę dyni połączyć z serkiem (jeśli powstaną grudki- zblendować). Następnie dodać przyprawy i wymieszać.
Masa brownie:
Do garnka wlać wodę ok 3cm, postawić na wierzch żaroodporną miskę, która nie powinna stykać się z wodą. Do miski włożyć połamane w kostki czekolady. Gotować na małym ogniu. Nie mieszać czekolady w trakcie, dopiero gdy rozpuści się całkowicie. Ostudzić.
W misce wymieszać pozostałe składniki na masę brownie i na koniec dodać roztopioną czekoladę.
Masę brownie przełożyć na blaszkę, wyrównać ją. Na niej ułożyć kilka kleksów masy dyniowej i za pomocą widelca wmieszaj masę dyniową w brownie.
Piec w 180 stopniach ok 25-30 minut. Wierzch ciasta powinien być ścięty, a w środku wilgotny.


Gdzie tkwi fenomen?
Obłędnie smakuje, na pewno w dużej mierze dzięki przyprawom, które nadają niepowtarzalnego smaku. Brownie z dynią wyjdzie pyszne niezależnie czy dacie masło czy olej, czy użyjecie cukru zwykłego czy kokosowego. Próbowałam zarówno wersję na mleku krowim jak i roślinnym- wedle życzenia :). Poza tym smakuje idealnie nawet trzydniowy 😀 (cudem udało mi się uchować jeden kawałek). Jeśli jeszcze nie próbowaliście standardowego brownie to zapraszam tu po przepis.
Dajcie znać, czy się skusiliście na taką wersję brownie i jakie są Wasze wrażenia!
Ściskam
Maria R.
KOMENTARZE
Jeszcze nikt nie napisał komentarza.