Chleb pszenno-żytni na drożdżach

chleb-pszenno-żytni-na-drożdżach

Kto mnie dobrze zna, ten wie, że w wielu kwestiach uwielbiam być tradycjonalistką. Jeśli mam wybór jestem za prostotą i podejściem slow, zarówno w życiu jak i w kuchni. Pieczywo to dla mnie bardzo istotny element diety. I wbrew wielu fałszywym teoriom, krążącym w internecie, będę zachęcać do jedzenia chleba. Nie byle jakiego oczywiście. Bo choć piekarnie ostatnimi czasy prześcigają się w poszerzaniu oferty swoich wypieków, naprawę dobre pieczywo można policzyć na palcach u jednej ręki… Nie namawiam Was nigdy do robienia wszystkiego samodzielnie. Sama korzystam z wielu udogodnień w moim rodzinnym gotowaniu. Kiedy jednak macie chwilę wolnego, przygotujcie własny chleb. Poczujcie obłędny zapach z piekarnika podczas wypieku, a potem posłuchajcie chrupania skórki podczas krojenia ciepłego jeszcze bochenka. Dla mnie bezcenne.

Chleb pszenno-żytni-przepis

Przepis jest prosty, jednak wymaga sporo czasu do otrzymania finalnego produktu. Nie oznacza to wcale wielu godzin spędzonych w kuchni. Po prostu zarobione ciasto powinno leżakować w ciepłym miejscu nawet do 3 godzin. Dlatego nie jest to przepis na ostatnią chwilę. Jeśli macie w domu niezbędne składniki i właśnie skończyliście popołudniową kawę, nadszedł idealny czas na przygotowanie ciasta na chleb, z myślą o wieczornej, rodzinnej kolacji 😀😉🧡

Składniki

  • 200 ml ciepłej wody
  • 10g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 100g mąki żytniej T2000
  • 300g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • ziarna sezamu/ słonecznik do posypania

Wykonanie

  • w kubku zrobić rozczyn- połowa ciepłej wody + drożdże + cukier. Delikatnie wymieszać i odstawić na około 10 minut
  • w dużej misce umieścić obie mąki, sól, gotowy rozczyn, pozostałą część wody i łyżkę oliwy
  • wymieszać składniki łyżką a potem wyrabiać rękami około 10 minut (minimum 6 minut treningu rąk wymagane 😂💪)
  • kiedy ciasto jest gotowe uformować z niego kulę, włożyć do miski natłuszczonej lekko oliwą, przykryć ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce na 2,5-3 godzin
  • po tym czasie na ciasto wlać łyżkę oliwy i ugniatać przez około 5 minut
  • gotowe ciasto uformować w bochenek, ułożyć na blasze lub naczyniu żaroodpornym ( moja opcja), posypać wierzch sezamem i mąką, odstawić na poł godziny pod przykryciem
chleb-pszenno-żytni-na-drożdżach
  • uwaga! włożyć chleb do zimnego piekarnika i dopiero nastawić 200o (góra- dół)
  • piec około 50 minut, aż skórka chleba pięknie zbrązowieje

Jutro 6. dzień stycznia- kolejny dzień wolny dla całej rodziny. Nie ma lepszej okazji na domowe i zdrowe pieczywo! Jeśli jednak wolicie piec bułki zamiast chleba, proponuję przepis na doskonałe bagietki według francuskiej receptury! Voila!😁😍😘

Pieczywo dla zdrowia

Jeśli nadal są wśród nas osoby, którym kiedyś ktoś skutecznie odradził jedzenie pieczywa i nastraszył niekorzystnymi skutkami jego spożycia, polecam krótką lekturę edukacyjną. W artykule NCEZ znajdziecie kilka ważnych informacji odnośnie produktów zbożowych. Wychodzi na to, że jak zwykle warto pochylić się nad etykietą wypieków, zamiast na całego z nich rezygnować. Okazuje się zatem, że produkty zbożowe mogą, podobnie jak nasz chleb z mąką żytnią z pełnego przemiału, wnieść do diety wiele dobrego.

Życzę smacznego🥰

Maria

Inspiracja: slodkiblog.pl

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Pola, które wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem * E-mail nie będzie udostępniony, ani wykorzystywany do rozsyłania wiadomości reklamowych.

Jeszcze nikt nie napisał komentarza.