Chlebek bananowy bez zakalca 馃槅

chlebek-bananowy-bez-zakalca

Lubi臋 piec potrawy wytrawne, jednak prawdziw膮 frajd臋 sprawia mi pieczenie deser贸w. I od razu chc臋 co艣 og艂osi膰… Uwaga, uwaga! Opr贸cz zdrowszych wersji ciast i deser贸w bardzo cz臋sto si臋gam po klasyki. Uwielbiamy sernik wiede艅ski z polew膮 czekoladow膮, czy te偶 prawdziwe czekoladowe brownie z dodatkiem dw贸ch tabliczek dobrej jako艣ci czekolady 馃崼馃お馃槣 I w艂a艣nie ta czekolada nas tak „kr臋ci”. Dotyczy to g艂贸wnie mnie i mojego starszego Synka. Kiedy mowa o czekoladzie, ci臋偶ko u nas o zdrowy rozs膮dek 馃榾 M贸wi臋 to oczywi艣cie w tajemnicy. Niech pozostanie to mi臋dzy nami. 馃槄Dzi艣 jednak 艣wietny przepis na wypiek bez czekolady, za to z dodatkiem kakao- chlebek bananowy.

Z ogromnej mi艂o艣ci do smaku czekoladowego, zrodzi艂 si臋 przepis na chlebek bananowy z kakao. Wcze艣niej, ilekro膰 w kuchni banany „oczernia艂y” swoj膮 sk贸rk臋, piekli艣my klasyczny chlebek bananowy 馃榾 Niestety niekiedy, z r贸偶nych przyczyn, pojawia艂 si臋 w cie艣cie zakalec (na przyk艂ad robi艂am go na szybko, si臋gaj膮c po produkty z lod贸wki, co mo偶e by膰 przyczyn膮 zakalca). Wi臋c na jaki艣 czas odpu艣ci艂am sobie pieczenie chlebka bananowego, a czarne banany przerabia艂am na placuszki bananowe w r贸偶nej wersji (o czym z pewno艣ci膮 powstanie oddzielny wpis! 馃槈 ).

Chlebek bananowy bez dodatku cukru

Jak膮 rado艣膰 poczu艂am, kiedy w ubieg艂ym tygodniu upiek艂am kakaowy chlebek bananowy po raz pierwszy i wyszed艂 naprawd臋 idealny! 馃檪 Jest wilgotny i puszysty. Bardzo przypomina mi wilgotn膮 wersj臋 murzynka. Moim autorskim pomys艂em by艂o dodanie odrobiny m膮ki ziemniaczanej, kt贸ra ma za zadanie poprawi膰 struktur臋 ciasta, m.in. wi膮za膰 wilgo膰 w cie艣cie. Banany mia艂am bardzo dojrza艂e, dlatego postanowi艂am pomin膮膰 dodatek cukru do mojego chlebka (im bardziej dojrza艂e banany, tym s艂odsze). W efekcie powsta艂 wypiek o delikatnej s艂odyczy, co mnie, a przede wszystkim moim ch艂opakom jak najbardziej odpowiada.

Jest jeszcze jedna ogromna zaleta tej receptury. Mianowicie, je艣li kto艣 nie przepada za bananowymi wypiekami ze wzgl臋du na ich charakterystyczny smak, tutaj mo偶e si臋 zdziwi膰 zdecydowanie na plus.

Spiesz臋 z przepisem na chlebek bananowy, kt贸ry jest pyszny i na pewno zdrowszy ni偶 tradycyjne placki i ciasta, a w dodatku jego pieczenie pozostaje w duchu zero-waste, bo zu偶ywamy banany, kt贸re niekt贸rzy zdecydowaliby si臋 wyrzuci膰. Polecam ten przepis tym wszystkim, kt贸rzy tak jak my, nie przepadaj膮 za z艂o偶onymi recepturami i ceni膮 sobie prostot臋 przygotowania pysznych wypiek贸w 馃檪

przepis-na-chlebek-bananowy-bez-zakalca

Przepis

Sk艂adniki:

  • 3 spore bardzo dojrza艂e banany z czarn膮 sk贸rk膮
  • szklanka m膮ki pszennej
  • 2 艂y偶eczki m膮ki ziemniaczanej
  • 1 艂y偶eczka sody oczyszczonej
  • 1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • 3 艂y偶ki kakao
  • szczypta soli
  • 100 g rozpuszczonego mas艂a
  • 1 jajko
  • 艂y偶eczka cukru z wanili膮 ( lub ekstrakt waniliowy) / opcjonalnie
  • 2 gar艣ci orzech贸w laskowych lub w艂oskich

Wykonanie:

  • banany obra膰 i za pomoc膮 widelca ugnie艣膰 na puree.
  • do banan贸w doda膰 jajko oraz rozpuszczone mas艂o. Wymiesza膰 do po艂膮czenia sk艂adnik贸w
  • w osobnej misce umie艣ci膰 przesian膮 m膮k臋, proszek do pieczenia, sod臋, kakao oraz s贸l. Wymiesza膰
  • do mokrych sk艂adnik贸w doda膰 suche, wsypa膰 orzechy i delikatnie wymiesza膰 tylko do momentu uzyskania g艂adkiej masy
  • mas臋 prze艂o偶y膰 do keks贸wki ( u mnie 25 x 12) wy艂o偶onej papierem do pieczenia.
  • piec w temperaturze 175 stopni (termoobieg) przez oko艂o 60 minut ( pod koniec pieczenia wbi膰 patyczek i sprawdzi膰, czy ciasto nie jest surowe)

Po upieczeniu przez pierwsze 10-15 minut ch艂odzi膰 ciasto przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika.

Ja przechowuj臋 chlebek bananowy w szczelnym pojemniku w lod贸wce. Jednak na drugi i trzeci dzie艅 lubi臋 lekko podgrza膰 go w mikrofali. Mo偶na podawa膰 z domowymi powid艂ami! 馃構鉂

Inspiracja: Wypieki Doroty

Photo by Lucian Alexe on Unsplash

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Pola, kt贸re wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem * E-mail nie b臋dzie udost臋pniony, ani wykorzystywany do rozsy艂ania wiadomo艣ci reklamowych.

Jeszcze nikt nie napisa艂 komentarza.