Ciasto marchewkowe z orzechami

ciasto-marchewkowe-z-orzechami

Wszyscy, którzy obserwują nas na naszych profilach w mediach społecznościowych i czytają nasze wpisy na blogu wiedzą, że lubimy słodkości. Ja przez większą część życia, próbowałam udawać, że potrafię żyć bez słodyczy. Niestety skutek tej farsy był taki, że miewałam momenty przejadania się nimi. Do dziś moje relacje ze słodyczami bywają skomplikowane. Nie odpuszczam jednak w kwestii pracy nad sobą i swoimi nawykami. Dlatego postanowiłam pogodzić się na dobre z prawdą o tym, że chce w swojej diecie jeść słodkości. A kiedy piekę je sama i dodaję #mniejcukru, czuję, że to mój ideał. Ciasto marchewkowe ma jeszcze dodatkowo porcję warzyw, więc lepiej być nie może.

Ciasto marchewkowe- przepis

W oryginalnym przepisie wypiek ten nazwano piernikiem marchewkowym. Ja jednak zmieniłam nieco proporcje składników i po wspólnej degustacji z Mężem ustaliliśmy zgodnie, że bardziej pasuje tu nazwa ciasto marchewkowe, niż piernik. Jak zwał tak zwał. Ciacho jest niesamowicie proste w przygotowaniu. Idealnie nada się na deser świąteczny, przygotowany na ostatnią chwilę! Wczoraj upiekłam wersję podstawową. Byłam tak podekscytowana wizją nowego, sprawdzonego przepisu na blogu, że z wrażenia nie dodałam do ciasta przygotowanych w miseczce orzechów 😂 Wam polecam jednak ich dodatek do wypieku! Pasują tutaj idealnie!

Składniki

  • 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru ( u mnie 1/2 szklani trzcinowego i 1/4 szklanki kokosowego) Jeśli słodzicie mniej możecie dać tylko 1/2 szklanki 😊
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 100g posiekanych orzechów ( najlepiej włoskie i/ lub pekan )

Wykonanie

  • wszystkie sypkie składniki przesiać do jednej miski
  • jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę ( około 5 minut na wysokich obrotach)
  • dodać marchew i delikatnie wymieszać
  • powoli wlać olej i miksować na małych obrotach
  • wsypać sypkie składniki i dokładnie ale delikatnie wymieszać
  • dodać orzechy i jeszcze raz delikatnie wymieszać
  • gotową masę przełożyć do keksówki ( u mnie 12 x 26) i piec 70 minut w temperaturze 180o ( góra-dół)

Na pewno ciasto marchewkowe pojawi się na naszym Świątecznym stole. Tym razem jednak zastanawiam się nad polewą czekoladową! Mam też ochotę udekorować wypiek typowo świątecznymi ozdobami! 😍🎄🎀✨

Oryginalny przepis pochodzi z broszury, jaką kilka lat temu nabyłam podczas wizyty w Żywym Muzeum Piernika w Toruniu. Nie byłabym sobą, gdybym przede wszystkim nie zmieniła ilości cukru w wypieku!😆😍 Jeśli podoba się Tobie mój przepis, opowiedz o tym swoim znajomym i zaproś ich w nasze skromne blogowe progi! Jestem też ogromnie wdzięczna za każdy znak aprobaty z Waszej strony na naszych mediach społecznościowych!

Innym bardzo fajnym przepisem na ciasto z użyciem warzyw jest ciasto na bazie pomidorów z puszki! A przepis na naszym blogu przygotowała dla Was druga Maria! Zapraszamy 😘

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Pola, które wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem * E-mail nie będzie udostępniony, ani wykorzystywany do rozsyłania wiadomości reklamowych.

Jeszcze nikt nie napisał komentarza.