Ciasto z jabłkami! Najprostszy przepis na świecie!
- 05.10.2021
- Maria Salicka
- Brak komentarzy

Kilka dni temu wpadłam „na kawkę” do mojej babci Ireny, zwanej Irką😜 Od czasu do czasu staram się odwiedzać ją bez towarzystwa dzieci, bo wtedy jest szansa na spokojną, momentami bardzo zabawną konwersację. I właśnie podczas ostatniej wizyty bez Chłopaków, kiedy popijałyśmy sobie kawusię i chrupałyśmy ciasteczka😅 Babcia przyniosła tajemniczą białą teczkę! I mówi: Marysiu, Ty lubisz piec, mi już się nie chce, więc zabierz te wycinki z gazet z przepisami.” W pierwszej chwili pomyślałam: Kobieto! Przecież do szukania przepisów to ja mam dziś „internety”!🤣… Jednak kiedy wróciłam do domu i zaczęłam przeglądać stare (niektóre mają na pewno 20 lat!) wycinki z jakże kultowej „Chwili dla Ciebie”, od razu zwróciłam uwagę na przepis na ciasto z jabłkami! Oczywiście dostosowałam je do swoich standardów i oto jest!😍 Najprostszy przepis na ciasto z owocami! W tej chwili grzechem byłoby nie upiec go z jabłkami lub gruszką! Tym ciastem warto rozpocząć sezon na jesienne smaki w kuchni!
Ciasto z jabłkami- przepis
W tym przepisie „bawię się” mąkami. Jeśli nie macie akurat żadnej mąki pełnoziarnistej, zastąpcie ją zwykłą pszenną! Aby ciasto ładnie wyrosło od momentu dodawania mąki i owoców mieszajcie masę delikatnie i powoli. Gotowe ciasto, przed podaniem posypcie cukrem pudrem😊 Prawdziwym łasuchom polecam kawałek ciasta z gałką lodów waniliowych! Z kolei rodzicom małych dzieci zalecam zmniejszenie odrobinę ilości cukru i podanie małego kawałka ciasta w towarzystwie świeżych owoców🍏🍎💚
Składniki (mała blaszka 24×24)
- 80g mąki ziemniaczanej
- 120g mąki pszennej
- 40g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( może być pszenna)
- 4 jajka
- pół szklanki cukru ( lub jeszcze mniej- to zależy od Waszych preferencji i od tego, jak słodkie są owoce)
- 3 duże jabłka i 1 gruszka ( dowolna kombinacja, nie ma znaczenia dokładna gramatura)
- 1/3 szklanka oleju
- pasta lub ekstrakt z wanilii- łyżeczka
- łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
- owoce obrać ze skórki i pokroić w małą kosteczkę, ale jedną ćwiartkę jabłka pokroić na plastry, które będziecie układać na wierzchu ciasta
- mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito
- jajka z cukrem ubić mikserem na puszystą masę
- jedną stróżką, powoli dodać olej i wanilię i jeszcze chwilę miksować a potem wyłączyć mikser
- stopniowo dodawać mąkę, delikatnie mieszając przy pomocy rózgi kuchennej
- dodać owoce i jeszcze raz bardzo powoli wymieszać masę
- masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, udekorować plastrami jabłka i piec w temperaturze 180o C (góra-dół) przez 45-50 minut ( aż wierzch się zarumieni a wbity patyczek będzie suchy😉)
Mam nadzieję, że Was, tak samo jak mnie, ten przepis oczaruje swoim smakiem i równocześnie prostotą przygotowania! A jeśli macie ochotę wykorzystać w pełni #sezonnadynię, zapraszam do nas na Instagram lub profil Fb, gdzie stworzyłyśmy ostatnio „mini-przepiśnik” na dania z dynią w roli główniej! Możecie też upiec nasz przewspaniały chlebek dyniowy! Tak czy inaczej, tak właśnie witamy jesień w naszych domach! Smacznie i zdrowo!
Ściskam🥰
Maria👱♀️
KOMENTARZE
Jeszcze nikt nie napisał komentarza.