Ekspresowe babeczki z kawałkami czekolady

Babeczki czekoladowe, z owocami, wytrawne, z warzywami… uwielbiam wszystkie. W tym przypadku z pewnością mogę nazwać się ich miłośniczką 😄.

Na Facebooku obiecałam Wam przepis na babeczki czekoladowe z malinami, więc to czynię. Szukając tej idealnej receptury na muffiny przez moją kuchnię przewinęło się z pewnością kilkanaście różnych przepisów, jednak ten przepis na razie jest naszym numer jeden!

Czas przygotowania ok. 15min, czasami wliczając już sprzątanie kuchni 😂. Czas pieczenia 20-30 min.

To już jest pierwszy powód aby je pokochać! Drugi? Na przyklad składniki- rzadko zdarza się abym czegoś z tej listy akurat nie miała. Czekoladę tzw. awaryjną mam zawsze w szafce, więc hasło męża: ” Za godzinę wpadną goście na kawę” nie jest już mi straszne 😄. Trzeci powód? Ich smak 😍! Ale to już musicie sami ocenić 😉!

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajo
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 czekolada mleczna lub gorzka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • Szczypta soli
  • Opcjonalnie owoce np. maliny, borówki

Wykonanie:

  1. Łączymy mokre składniki
  2. Nastepnie dodajemy suche składniki, cały czas mieszając.
  3. Czekoladę kroimy w kosteczkę i dodajemy do ciasta.
  4. Możemy dodać owoce np. maliny (proponuję wtenczas dodać pół tabliczki czekolady)
  5. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 20-30 minut.
  6. Przepis na 12 babeczek.

Jeśli również jesteście miłośnikami czekoladowych babeczek koniecznie spróbujcie przepis drugiej Marii (a może pierwszej) ;). Jeszcze tego nie ustaliłyśmy :).

Na pewno wrócę jeszcze do naszych pozostałych odsłon babeczek, które stanowią często nasze drugie śniadanie, ale też doskonale sprawdzają się jako przekąska, gdy jesteśmy poza domem.

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Pola, które wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem * E-mail nie będzie udostępniony, ani wykorzystywany do rozsyłania wiadomości reklamowych.

1 komentarz