Ekspresowe babeczki z kawałkami czekolady
- 15.08.2020
- Maria Rościszewska
- 1 komentarz

Babeczki czekoladowe, z owocami, wytrawne, z warzywami… uwielbiam wszystkie. W tym przypadku z pewnością mogę nazwać się ich miłośniczką 😄.
Na Facebooku obiecałam Wam przepis na babeczki czekoladowe z malinami, więc to czynię. Szukając tej idealnej receptury na muffiny przez moją kuchnię przewinęło się z pewnością kilkanaście różnych przepisów, jednak ten przepis na razie jest naszym numer jeden!
Czas przygotowania ok. 15min, czasami wliczając już sprzątanie kuchni 😂. Czas pieczenia 20-30 min.
To już jest pierwszy powód aby je pokochać! Drugi? Na przyklad składniki- rzadko zdarza się abym czegoś z tej listy akurat nie miała. Czekoladę tzw. awaryjną mam zawsze w szafce, więc hasło męża: ” Za godzinę wpadną goście na kawę” nie jest już mi straszne 😄. Trzeci powód? Ich smak 😍! Ale to już musicie sami ocenić 😉!
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajo
- 150g jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju
- 1 czekolada mleczna lub gorzka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- Szczypta soli
- Opcjonalnie owoce np. maliny, borówki
Wykonanie:
- Łączymy mokre składniki
- Nastepnie dodajemy suche składniki, cały czas mieszając.
- Czekoladę kroimy w kosteczkę i dodajemy do ciasta.
- Możemy dodać owoce np. maliny (proponuję wtenczas dodać pół tabliczki czekolady)
- Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 20-30 minut.
- Przepis na 12 babeczek.
Jeśli również jesteście miłośnikami czekoladowych babeczek koniecznie spróbujcie przepis drugiej Marii (a może pierwszej) ;). Jeszcze tego nie ustaliłyśmy :).
Na pewno wrócę jeszcze do naszych pozostałych odsłon babeczek, które stanowią często nasze drugie śniadanie, ale też doskonale sprawdzają się jako przekąska, gdy jesteśmy poza domem.
KOMENTARZE
1 komentarz
Moje ulubione babeczki 🙂