Gofry ziemniaczane z cieciorką i suszoną cebulą

gofry-ziemniaczane-z-cieciorką

Dziś ekspresowy wpis z przepisem na gofry ziemniaczane. Pyszne, chrupiące, zapachem i smakiem przypominające placki ziemniaczane. Atuty tego przepisu mogę mnożyć bez końca. Kolejnym, oprócz obłędnego zapachu i smaku jest to, że pozwalają na wykorzystanie resztek z obiadu. Tutaj „schowały się” ziemniaki pozostałe z naszego dania obiadowego i reszta ugotowanej cieciorki, z której przygotowywałam pastę cebulową na kanapki. Wpis z przepisem na pastę grzecznie czeka na kolejną publikację na blogu😅, a my tymczasem zabierzmy się za nasze gofry. Szybciutko jeszcze dodam, że dla niezdecydowanych, mamy też na blogu świetny przepis na gofry dyniowe! 😚

Przepis na gofry ziemniaczane

Rewelacyjna wiadomość na początek jest taka, że gofry ziemniaczane są na tyle wdzięczną potrawą, że nie musicie aż tak dokładnie odważać składników podczas przygotowywania masy 😉 Zanim zaczniecie przygotowywać gofry, radzę solidnie rozgrzać gofrownicę! To zwiększy szanse na udany wypiek 😋

Składniki

  • kubek dowolnego mleka (200ml)
  • 1/2 kubka cieciorki
  • 2 łyżki suszonej cebuli , ja użyłam tej od nasypko.pl
  • 1 jajo
  • 2 łyżki czubate mąki pszennej
  • 2 łyżki czubate mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka oleju
  • sól do smaku ( nie dla maluszków!) i pieprz
  • 2 ugotowane ziemniaki

Wykonanie

  • cieciorkę, ziemniaki, mleko, olej, jajo i cebulę wrzucić do miski i zmiksować blenderem na gładką masę
  • do masy dodać obydwie przesiane mąki, sól i pieprz i miksować jeszcze chwilę, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą
  • dobrze nagrzaną gofrownicę wysmarować delikatnie tłuszczem za pomocą pędzelka ( nie wcześniej, bo olej będzie się palił)
  • na kratki gofrownicy nakładać porcje ciasta i piec około 5-8 minut ( w zależności od mocy posiadanej gofrowicy)
  • podawać jak zwykle z dodatkiem sosów, ketchupu i oczywiście sezonowych warzyw 💛

Jak widzicie dzisiejszy przepis na gofry to bardzo prosta sprawa. Dlatego jeśli tylko zdarzy Wam się ugotować za dużo ziemniaków na obiad, polecam sięgnąć po mój dzisiejszy przepis na danie z ich wykorzystaniem!

Życzę smacznego i jak zawsze zachęcam do dzielenia się wrażeniami z Waszych wersji naszych kulinarnych inspiracji! Dajcie też znać, czy gofry smakowały Waszym dzieciom! Ściskam!🥰

Maria👱‍♀️

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Pola, które wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem * E-mail nie będzie udostępniony, ani wykorzystywany do rozsyłania wiadomości reklamowych.

Jeszcze nikt nie napisał komentarza.