Jabłecznik cioci Krysi, idealny na Święta

jabłecznik-cioci-Krysi

Dziś mam dla Was przepis sztos! Według mnie ten jabłecznik jest jednym z najsmaczniejszych, jakie kiedykolwiek jadłam. I nie jestem w tej ocenie odosobniona😜! Dodatkowym dowodem, potwierdzającym naszą rodzinną opinię na temat jabłkowego ciasta cioci Krysi jest to, że zdjęcie do dzisiejszego wpisu nie jest zdjęciem mojego wypieku. A dlaczego właśnie tak? Bo jabłecznik smakował nam tak bardzo, że nie zdążyłam nawet zrobić jednego efektownego zdjęcia z ciachem na talerzu.

Ciasto idealne na święta

Spieszę dziś do Was z przepisem na jabłecznik, bo jest to ciasto idealne na Święta. Zapach prażonych jabłek z dodatkiem cynamonu, w połączeniu z maślanym aromatem, unoszącym się w całym domu podczas wypieku, zdecydowanie podkręcają świąteczny klimat. Jak to z nami bywa, przepis jest równie dekadencki, co łatwy w przygotowaniu.

Jakie jabłka użyć do ciasta

Wybierzcie kruchą i mało soczystą odmianę jabłek. Jeśli nie macie czasu, możecie wykorzystać domowe lub kupne jabłka w słoiku. Ja jednak stawiam na produkt w 100% własnoręczny i prażę jabłka tuż przed pieczeniem jabłecznika. Uwielbiam w tym cieście element „home-made”. Dlatego całość robię sama i od serca. A potem podziwiam jak wszyscy wcinają jabłecznik ze smakiem.❤

Jabłecznik- przepis

Składniki na jabłka prażone

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

  • minimum 1,5 kg jabłek ( u mnie odmiana Pinova, 1,7 kg)
  • 1 łyżka masła
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka cukru kokosowego ( lub trzcinowego)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na ciasto

  • 4 jajka- białka i żółtka osobno
  • 2 szklanki mąki pszennej (320-340g)
  • 1 duży kubek kwaśnej śmietany ( 18%, np. Zott)
  • 200g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Jabłecznik- wykonanie

Jabłka prażone

  • jabłka umyć, obrać i pokroić w łódeczki a potem łódeczki jeszcze na pół
  • do garnka dodać jabłka, masło, sok z cytryny i cukier i gotować przez około 25-30 minut aż zaczną się rozpadać i spora część wody odparuje
  • na koniec dodać cynamon, wymieszać i gotować jeszcze 2-3 minuty
  • przestudzić

Ciasto

  • masło z żółtkami i cukrem utrzeć na puszystą masę, około 7 minut. Uwaga! Jeśli masa zacznie się ważyć, miksować dalej nad garnkiem z parą.
  • do masy dodawać partiami śmietanę i miksować na mniejszych obrotach
  • mąkę i proszek do pieczenia przesiać i stopniowo dodawać do masy, miksując na minimalnych obrotach
  • ubić pianę z białek z dodatkiem soli i dodać do masy, powoli i delikatnie mieszając
  • połowę masy przełożyć na blaszkę ( wyłożoną papierem do pieczenia), na to równomiernie ułożyć jabłka i przykryć resztą masy
  • piec w temperaturze 180o ( góra-dół) przez około 50 minut ( do suchego patyczka, aż góra ciasta się zarumieni)
  • przed podaniem posypać cukrem pudrem ( opcjonalnie)

W najbliższy weekend Mikołajki.🎄🎁✨ Jabłecznik na tą okazję nada się idealnie.

Życzę Wam smacznego!

Jeśli podoba Wam się wpis i/lub zasmakował placek z mojego przepisu udostępnijcie go innym. Niech wiedzą jak pyszne mogą być Święta, bez przesadnej ilości cukru( bo to dla nas ważne!) ❤

Jeszcze na koniec chcę Wam polecić mój przepis na chrupiące ciasteczka cynamonowe, oczywiście do wykonania z udziałem dzieci! 👩‍🍳👨‍🍳

A jeśli króluje u Was kuchnia wegańska, świetne i świąteczne pierniczki znajdziecie na blogu Marty Dymek z Jadłonomi! Gorąco polecam!

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Pola, które wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem * E-mail nie będzie udostępniony, ani wykorzystywany do rozsyłania wiadomości reklamowych.

Jeszcze nikt nie napisał komentarza.