Jak przemycić mięso w diecie dziecka?

Jak przemycić mięso w diecie dziecka

Przyznam się, że podczas rozszerzania diety córki największą zagwozdką okazało się serwowanie mięsa. Może dlatego, że sama nie jestem wybitnym smakoszem mięsa 😊. Długo zastanawiałam się jak przyrządzić mięso, aby chciała je jeść. Na szczęście z odsieczą „przyszły ” klopsiki z mięsa mielonego i warzyw! Okazały się strzałem w dziesiątkę i na dodatek zasmakowały całej rodzinie. Co ważne, przyrządza się je ekspresowo, a na dodatek #zerowaste bo wykorzystuję do nich to co akurat mam w lodówce.

W nich można przemycić naprawdę wiele smaków i nigdy się nie nudzą. U nas najczęściej:

  • mięso mielone z kurczaka lub indyka
  • jaja
  • warzywa i tu duże pole manewru:
    • starta marchew, cukinia;
    • brokuł, kukurydza, cebula
  • starty ser żółty,
  • ryż, kasza kuskus lub manna (czasami bez tego)
  • namoczona w mleku kajzerka, jeśli akurat mam lub bułka tarta 
  • przyprawy: zioła prowansalskie lub koperek, bazylia, oregano.

Jak widzicie ogromny wachlarz możliwości. Za każdym razem inaczej smakują, także nie ma szans, aby powiało nudą!

Nam najbardziej smakują zapiekane w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym (180 stopni, ok 45minut). 

Podajemy w wersji do rączki, lub kroimy na kawałki. Wyśmienicie smakują też z sosem pomidorowym.

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Pola, które wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem * E-mail nie będzie udostępniony, ani wykorzystywany do rozsyłania wiadomości reklamowych.

Jeszcze nikt nie napisał komentarza.