Kurczak w indyjskim sosie z mango-przepis

przepis-na-kurczaka-w-indyjskim-sosie-mango

Nie wiem, czy to dobrze, że największe hity, tak jak kurczak w indyjskim sosie, w naszym rodzinnym menu mam ochotę sygnować hasłem: moje dzieci kilkakrotnie wołały o dokładkę?! 😅 Bo być może, ktoś z czytelników uzna, że moje dzieciaki jedzą stanowczo za dużo! Nie mnie to oceniać. Mam tutaj dużo luzu. Zdrowe dziecko doskonale odczytuje informacje wysyłane ze swojego ciałka i potrafi pięknie reagować na pojawiające się sygnały głodu i sytości. Tak więc, mi było niezmiernie miło, że kurczak w indyjskim sosie z mango tak bardzo przypadł Chłopcom do gustu!

Indyjskie dania balti

Kuchnia indyjska należy do moich ulubionych. Mamy w domu wspaniałą książkę, z oryginalnymi recepturami na setki przepełnionych aromatem dań kuchni indyjskiej. Oryginalna nazwa dania brzmi: „Słodko-kwaśny kurczak balti”.

Jako ciekawostkę, dla pasjonatów gotowania i kuchni jako takiej, wyjaśnię co oznacza określenie balti w nazwie dań kuchni indyjskiej. W tym celu pozwolę sobie zacytować wstęp do działu o nazwie „dania balti”, wspomnianej przed momentem książki kucharskiej:

Z genezą kuchni balti wiąże się wiele kontrowersji, jest ona jednak bardzo popularna. Ów sposób gotowania wywodzi się zapewne z Kaszmiru, a udoskonalony, rozwinięty i adaptowany do zachodnich upodobań został w angielskim mieście Birmingham. Technika gotowania balti opiera się w dużym stopniu na tradycyjnych recepturach i technikach kucharskich wywodzących się z północnych regionów subkontynentu indyjskiego. Zawiera również składniki z innych rejonów kraju. Tym, co odróżnia balti od innych potraw, jest ich autonomiczny charakter.

I teraz dla mnie kluczowe cechy kuchni balti, które sprawiły, że pokochałam całym sercem jej receptury:

Wszystkie składniki gotuje się i podaje w jednym rondlu. Wiele dań tego typu wymaga jedynie prostych dodatków, takich jak chleb naan. Są one łatwe do przyrządzania, nawet dla nowicjusza i delikatnie doprawione. Doskonałą bazę dla tego typu dań mogą stanowić drób, ryby, owoce morza czy świeże warzywa.”

Kuchnia Indyjska. Najlepsze przepisy. Publicat, 2004

Mam nadzieję, że tym wstępem zachęciłam Was do spróbowania dań z kuchni indyjskiej. Nie bójcie się przy tej okazji dać dzieciom szansy na próbowanie nowych smaków! Ja tym razem, przygotowując kurczaka w sosie z mango, nie pominęłam chilli, co zwykłam robić (nie koniecznie poprawnie być może z nieuzasadnionej troski o ich brzuszki🙄😅🤷‍♀️🤦‍♀️), kiedy dzieciaki były młodsze. W efekcie wczoraj Starszak zauważył, że danie jest ostre! Jednak, kiedy zaproponowałam wersję „złagodzoną” dodatkiem jogurtu greckiego, stanowczo odmówił i poprosił o solidną dolewkę wody 🤣😄😍😉

Słodko-kwaśny kurczak balti

przepis-na-kurczaka-w-indyjskim-sosie-z-mango

Kurczak w sosie z mango to kolejny dowód na to, że zdrowa kuchnia może być obłędnie pyszna i aromatyczna. A o to nasz sprawdzony przepis!

Składniki

  • szklanka passaty pomidorowej
  • 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek jogurtu greckiego na początek i 2-3 łyżki do wykończenia dania
  • łyżeczka garam masala
  • 1/2 łyżeczki chilli ( uwaga! radzę według własnych preferencji co do ostrości. Dzieci mogą jeść pikantne dania!😉 )
  • 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
  • 1/2 szklanki pulpy/czatni z mango ( okazjonalnie w Lidlu, Biedronce i innych sklepach, na działach z produktami orientalnymi)
  • łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy
  • około 500-600g kurczaka, pokrojonego w kostkę
  • 3/4 szklanki wody ( mniej więcej)

Wykonanie

  • w misce połączyć passatę, koncentrat pomidorowy, jogurt, garam masala, chilli, czosnek, sól i pulpę z mango i dokładnie wymieszać
  • w garnku z grubym dnem lub woku rozgrzać oliwę, zmniejszyć płomień i dodać przygotowaną w misce pastę
  • pastę doprowadzić do wrzenia i gotować 2 minuty
  • dodać kawałki kurczaka i wymieszać
  • mieszając stopniowo dolewać wody, aby rozcieńczyć sos i gotować około 7 minut
  • na końcu doprawić jeszcze do smaku i powoli dodać jogurt ( jeśli danie jest zbyt ostre- więcej a jeśli ostrość odpowiada max 2 łyżki)
  • gotować jeszcze około 10 minut i gotowe
  • my podajemy z ryżem basmati i pieczywem naan

Dziś to jeszcze nie koniec! 😄 Obiecałam, że podzielę się też przepisem na chlebki naan z patelni, abyście mogli zrobić sobie prawdziwą indyjską ucztę! Uważam bowiem że, kurczak w indyjskim sosie najlepiej smakuje w towarzystwie chlebków naan.

Przepis na chlebki naan

Chlebki naan uwielbiamy w każdej wersji i zawsze podczas wizyty w indyjskich restauracjach (polecam bardzo tą we Wrocławiu 🥘!) zajadamy się nimi pod tak zwany korek 🤣😅😉 Nie zawsze przy domowej potrawie inspirowanej Indiami jemy domowe chlebki i zdarzało nam się kupić gotowe w Lidlu. Jednak ich skład nie był wystarczająco dobry, co dało mi motywację do przyrządzania własnych i równocześnie śmiem powiedzieć, o wiele smaczniejszych! Łapcie przepis i do dzieła!

Chlebki naan– składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego ( najlepiej temperatura pokojojowa)
  • 1 łyżka masła
  • dowolne dodatki- czosnek, zioła, czarnuszka, czarny sezam, cebula

Wykonanie

  • mąkę i sól przesiać do miski
  • w kubku połączyć drożdże z jogurtem i wymieszać, odstawić na 15 minut
  • do mąki dodać roztopione masło i drożdże z jogurtem
  • dodać wybrane dodatki- u nas była to drobniutko posiekana cebula!
  • wyrabiać ciasto około 10 minut i UWAGA! Ciasto może być lepiące jednak nie za bardzo. Można podczas wyrabiania dodać jeszcze odrobinę mąki.
  • wyrobione ciasto odłożyć w oprószonej mąką misce w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 45 minut
  • kiedy ciasto wyrośnie, ugniatać jeszcze chwilę na oprószonym mąką blacie i odrywać porcje, najpierw formując kulki a potem spłaszczać na kształt kropli wody ( choć kształt właściwie może być taki jak u nas, czyli nieregularny 😁🤪)
  • dużą patelnię posmarować tłuszczem i mocno rozgrzać, układać chlebki i na zmniejszonym ogniu smażyć do zarumienienia. Ja podczas smażenia dodawałam niewielkie porcje oleju, żeby chlebki nie były za suche. I tak według oryginalnych receptur, na końcu przygotowywania naan, okrasza się je masłem 😉

Życzę wszystkim naszym czytelnikom pięknego, smacznego i rodzinnego ucztowania! A jeśli nie ma u Was rodzinnej uczty bez prawdziwego deseru, zapraszam po genialny przepis Marii na babeczki z czekoladą! Równocześnie przypominamy o tak ważnym dla naszego zdrowia umiarze! 🤣😆

Namaste! 😍🙏

Photo by Vikram Nath Chouhan on Unsplash

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Pola, które wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem * E-mail nie będzie udostępniony, ani wykorzystywany do rozsyłania wiadomości reklamowych.

1 komentarz