Babeczki czekoladowe z włoskiej kuchni
- 13.07.2020
- Maria Salicka
- 1 komentarz

Kiedy piszę ten tekst, sezon owocowy trwa na całego. Owoce jemy codziennie i w dużych ilościach. „Na surowo” i w licznych potrawach. W naszym domu jednak nigdy nie zapominamy o… czekoladzie! 😀 I tak, oprócz wypieków z owocami, na prośbę Starszaka, w miniony weekend upiekliśmy przepyszne babeczki czekoladowe. Przepis pochodzi z włoskiej książki kucharskiej!
Włoskie babeczki dla prawdziwych fanów czekolady
Mój starszy Syn, który we wrześniu kończy 4 lata, od początku swojej przygody ze słodkościami pokochał gorzką czekoladę. Przepada też za żelkami i czekoladowymi wyrobami ze sklepu🤷♀️😉 I tak, mimo moich licznych kombinacji, jeśli chodzi o letnie wypieki z owocami, czekał aż pojawi się coś bardziej w jego guście, głównie o smaku czekolady😅. Bardzo chciałam upiec brownie z przepisu Marii, w którym pojawiają się najsmaczniejsze o tej porze roku truskawki. Niestety Starszak nie lubi, kiedy na wierzchu wypieku za dużo „się dzieje”. Z reguły widoczne na wierzchu ciasta owoce sprawiają, że nie ma ochoty na domowy wypiek. Dodatkowo ja bardzo mocno staram się szanować preferencje smakowe dzieci. Nie przekonuję ich nigdy na siłę do polubienia moich ulubionych dań.
Tak więc, jeśli u Was sytuacja wygląda podobnie do naszej i Wasze dzieci zdecydowanie wolą mieć serwowane słodkości bez dodatków w postaci kremu, galaretki czy też świeżych owoców, gorąco polecam przepis na włoskie babeczki czekoladowe! Wykonanie jest dziecinnie proste, więc przymknijcie oko na bałagan w kuchni i zaproście dzieci do wspólnej zabawy w cukierników!

Przepis na włoskie babeczki czekoladowe
Przepis pochodzi z książki kucharskiej, traktującej o prawdziwej, tradycyjnej kuchni włoskiej.
Składniki ( na 10 małych babeczek)
- 4 jajka
- 100g cukru ( my daliśmy około 80g, staramy się zawsze dawać mniej, niż podano w przepisie)
- 60g mąki tortowej
- 200g masła
- 200g gorzkiej czekolady/ 2 tabliczki ( jeśli Wasze dzieci za nią nie przepadają, 1 tabliczkę zamieńcie na mleczną)
Wykonanie
- jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i dokładnie wymieszać
- w kąpieli wodnej rozpuścić masło z połamaną na kawałki czekoladą
- gdy masa czekoladowa lekko ostygnie, dodać do miski z jajkami i cukrem, dobrze wymieszać
- gotowe ciasto umieścić w foremkach – u nas najlepiej sprawdzają się silikonowe
- piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C (góra-dół) przez około 10 minut–> brzegi powinny być dobrze upieczone ale środek może być jak najbardziej miękki
- wyjąć z piekarnika i podawać od razu. My jedliśmy je przez cały weekend i smakowały równie wyśmienicie jak zaraz po upieczeniu.
- przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać musem ze świeżych malin czy truskawek.
I tak, przy okazji pieczenia tych babeczek mieliśmy świetną zabawę. Zjedliśmy je jeszcze tego samego wieczora, na kolacje, w towarzystwie kanapek z szynką i świeżego ogórka:D Tak właśnie dzieci urządzają swoją żywieniową przestrzeń bez zbędnej presji dorosłych 😉

Jeśli naszła Was ochota na więcej dań w klimatach kuchni włoskiej zajrzyjcie na stronę ulubionego przeze mnie magazynu KUKBUK ❤ Znajdziecie tam kilka bardzo prostych i smacznych dań, które warto przygotować na rodzinny posiłek!
KOMENTARZE
1 komentarz
U nas brownie z owocami tylko w sezonie. Poza nim bez owoców i smakuje równie dobrze.