Muffinki z marchewką- zdrowa i sycąca przekąska

muffinki-z-marchewką-zdrowa-i-sycąca-przekąska

Czy Wasze dzieci też tak bardzo kochają tak zwaną bułę?😂🤷‍♀️🤦‍♀️ Moje Chłopaki tak! W dodatku z mojej obserwacji wynika, że pieczywa w diecie dzieci jest dość sporo każdego dnia. W menu placówek moich dzieci, które staram się regularnie śledzić, pieczywo pojawia się codziennie. Wiem też z autopsji, że wiele dzieci po wyjściu z placówek chętnie sięga po produkty z tej kategorii. U naszego Starszaka nie było popołudniowego odbioru ze żłobka, bez przygotowanej przekąski. Dobrze, jeśli wraz z rodzicem czekała na niego właśnie bułka lub rogal. Mając na uwadze, że podczas posiłków w placówce codziennie pojawiają się bułka i/lub chleb, i podając kolejną porcję pieczywa popołudniu, myślę sobie, że na kolację warto podawać coś z innej bajki niż kanapki. Świetną alternatywą dla nich są właśnie muffinki z marchewką! Zaraz opowiem, jak je przygotować!

Babeczki- idealna przekąska

Muffiny to bardzo wdzięczny produkt domowej roboty. Dlaczego zaznaczyłam, że chodzi mi to takie upieczone w domu? Spójrzcie proszę przy okazji zakupów na składy gotowych przekąsek, nawet tych dedykowanych dla dzieci! Po lekturze składu często okazuje się, że produkty te nie nadają się dla nikogo, kto dba o zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę. Na naszym blogu już dawno ustaliłyśmy, że warto zwracać szczególną uwagę na to, co podajemy dzieciom do picia i jedzenia. Jest to bowiem najlepsza inwestycja w zdrowie naszych dzieci!

A wracając do muffinek domowego wypieku. Uwielbiam je za to, że tak jak pieczone owsianki czy jaglanki ( nasz przepis na nie jest równie fantastyczny, co przepis na dzisiejsze babeczki! 😍😁😉) dają szereg możliwości, jeśli chodzi o dodane składniki. Na przykład marchewkę można zastąpić pietruszką lub selerem, a przyprawę curry dowolnymi ziołami jak bazylia czy oregano.

Muffinki z marchewką- przepis

Składniki ( na około 7 szt.)

  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki pszennej
  • 1 jajko
  • 50g roztopionego masła
  • 1 szklanka letniego mleka lub napoju roślinnego
  • 2 łyżki tartego sera żółtego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1/2 tartej marchewki
  • 1/2 łyżeczki curry

Wykonanie

  • mąkę, proszek do pieczenia, sodę i curry przesiać do jednej miski i dokładnie wymieszać
  • w drugiej misce wymieszać mleko, jajko i roztopione masło
  • do mokrych składników wsypać sypkie i delikatnie ( krótko) wymieszać
  • gotową masę rozłożyć równomiernie do foremek* ( mniej więcej do 3/4 wysokości) i piec w temperaturze 200o C ( termoobieg) przez około 20 minut.
  • * Ja uwielbiam korzystać z foremek silikonowych. Ciasto nigdy nie przywiera do papilotek. W dodatku bardzo łatwo je wyczyścić! 😉

Jeśli serwujecie muffinki na kolację lub drugie śniadanie, świetnie zagrają tu dodatki jak ketchup z dobrym składem ( lub wasz ulubiony dip/sos) i świeże warzywa! Możecie część wypieku zamrozić i w chwilach większego chaosu domowego 😜 wykorzystać jako przekąskę w domu, lub na dłuższy spacer. Smacznego!😋

Jeśli przepis przypadł Tobie do gustu przekaż go swoim znajomym! Ściskam!

Maria 💚

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Pola, które wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem * E-mail nie będzie udostępniony, ani wykorzystywany do rozsyłania wiadomości reklamowych.

Jeszcze nikt nie napisał komentarza.