Nuggetsy z kurczaka bez smażenia
- 16.07.2020
- Maria Rościszewska
- Brak komentarzy

Kto nie lubi nuggetsów? Chrupiącej, złocistej grubej panierki? Chyba większość zarówno dorosłych jak i dzieci! My lubimy i nasza dwulatka, która ostatnio ma fazę „nie” na mięso zjada ze smakiem. My lubimy nuggetsy, ale takie bez dodatku tłuszczu, bez smażenia, zapiekane w piekarniku. Tradycyjna wersja smażona na tłuszczu nie gościła u nas często, ponieważ do teraz przeraża mnie ilość tłuszczu, którą trzeba zużyć, aby je usmażyć.
Postanowiłam zatem wykorzystać piekarnik, który jest naszym kompanem w codziennej pracy w kuchni. O przyjaźni z piekarnikiem i pomysłach na obiad z piekarnika Marysia pisała już wcześniej. Koniecznie zajrzyjcie.
Nuggetsy wyszły rewelacyjne, więc dzielę się z Wami przepisem.
Składniki:
- Podwójna pierś z kurczaka
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mąki (u nas mix różnych)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 3/4 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- opcjonalnie 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- Szczypta soli
- 3 szklanki płatków kukurydzianych bez dodatku cukru*
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na kawałki (kształt dowolny może być dostosowany do upodobań waszych pociech) 😁
- W misce rozbijamy jajko, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy.
- Kawałki mięsa zanurzamy w powstałym cieście.
- Płatki kukurydziane rozgniatamy.
- Następnie obtaczamy mięso w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
- Kładziemy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez ok 15 min. Do zarumienienia się panierki.
Uwaga na płatki kukurydziane!!
Przyznam się, że płatki kukurydziane nie są moim must have w kuchni. Nie mamy w zwyczaju jadać płatków kukurydzianych z mlekiem na śniadanie jak w popularnej reklamie płatków. Do czego zmierzam… gdy udałam się do sklepu po płatki i spojrzałam na skład tych najbardziej popularnych….! O zgrozo!!!!!
Proszę czytajcie etykiety!
Oto skład chyba najbardziej znanych płatków kukurydzianych:
grys kukurydziany (98,6%), cukier, sól, glukoza, cukier brązowy, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego, regulator kwasowości (fosforany sodu), substancje wzbogacające: witaminy (niacyna, kwas pantotenowy, ryboflawina (B2), witamina B6, kwas foliowy).
Cóż… cukier, cukier i jeszcze raz cukier…! a tak naprawdę zbędny składnik w tym przypadku.
Szykujemy danie bez smażenia, bez dodatku tłuszczu, a przez przypadek możemy zafundować sobie, a przede wszystkim dzieciom ogromną dawkę cukru całkowicie niepotrzebnego!! Bo ja szczerze mówiąc wolę zamiast takich płatków zjeść deser w postaci brownie, babeczek czy innych wypieków własnej roboty. Ba! zazwyczaj wspólnej roboty z córką :).
Jeśli zrobiłam Wam ochotę na deser to już teraz odsyłam po przepis na wyśmienite brownie czy włoskie czekoladowe ciasteczka.
Na szczęście jest też mnóstwo płatków kukurydzianych bez dodatków cukru- tylko trzeba zerknąć na skład!
Także miejcie oczy szeroko otwarte na zakupach 😁😁
KOMENTARZE
Jeszcze nikt nie napisał komentarza.