Nuggetsy z kurczaka bez smażenia

Kto nie lubi nuggetsów? Chrupiącej, złocistej grubej panierki? Chyba większość zarówno dorosłych jak i dzieci! My lubimy i nasza dwulatka, która ostatnio ma fazę „nie” na mięso zjada ze smakiem. My lubimy nuggetsy, ale takie bez dodatku tłuszczu, bez smażenia, zapiekane w piekarniku. Tradycyjna wersja smażona na tłuszczu nie gościła u nas często, ponieważ do teraz przeraża mnie ilość tłuszczu, którą trzeba zużyć, aby je usmażyć.

Postanowiłam zatem wykorzystać piekarnik, który jest naszym kompanem w codziennej pracy w kuchni. O przyjaźni z piekarnikiem i pomysłach na obiad z piekarnika Marysia pisała już wcześniej. Koniecznie zajrzyjcie.

Nuggetsy wyszły rewelacyjne, więc dzielę się z Wami przepisem.

Składniki:

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mąki (u nas mix różnych)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • opcjonalnie 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • Szczypta soli
  • 3 szklanki płatków kukurydzianych bez dodatku cukru*

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na kawałki (kształt dowolny może być dostosowany do upodobań waszych pociech) 😁
  2. W misce rozbijamy jajko, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy.
  3. Kawałki mięsa zanurzamy w powstałym cieście.
  4. Płatki kukurydziane rozgniatamy.
  5. Następnie obtaczamy mięso w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
  6. Kładziemy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez ok 15 min. Do zarumienienia się panierki.

Uwaga na płatki kukurydziane!!

Przyznam się, że płatki kukurydziane nie są moim must have w kuchni. Nie mamy w zwyczaju jadać płatków kukurydzianych z mlekiem na śniadanie jak w popularnej reklamie płatków. Do czego zmierzam… gdy udałam się do sklepu po płatki i spojrzałam na skład tych najbardziej popularnych….! O zgrozo!!!!!

Proszę czytajcie etykiety!

Oto skład chyba najbardziej znanych płatków kukurydzianych:

grys kukurydziany (98,6%), cukier, sól, glukoza, cukier brązowy, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego, regulator kwasowości (fosforany sodu), substancje wzbogacające: witaminy (niacyna, kwas pantotenowy, ryboflawina (B2), witamina B6, kwas foliowy).

Cóż… cukier, cukier i jeszcze raz cukier…! a tak naprawdę zbędny składnik w tym przypadku.

Szykujemy danie bez smażenia, bez dodatku tłuszczu, a przez przypadek możemy zafundować sobie, a przede wszystkim dzieciom ogromną dawkę cukru całkowicie niepotrzebnego!! Bo ja szczerze mówiąc wolę zamiast takich płatków zjeść deser w postaci brownie, babeczek czy innych wypieków własnej roboty. Ba! zazwyczaj wspólnej roboty z córką :).

Jeśli zrobiłam Wam ochotę na deser to już teraz odsyłam po przepis na wyśmienite brownie czy włoskie czekoladowe ciasteczka.

Na szczęście jest też mnóstwo płatków kukurydzianych bez dodatków cukru- tylko trzeba zerknąć na skład!

Także miejcie oczy szeroko otwarte na zakupach 😁😁

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Pola, które wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem * E-mail nie będzie udostępniony, ani wykorzystywany do rozsyłania wiadomości reklamowych.

Jeszcze nikt nie napisał komentarza.