Piekarnik przyjacielem domu. Przepis na pieczonego kurczaka

Kiedy planujemy z Mężem posiłki na najbliższe dni zawsze oboje dążymy do tego, żeby niektóre z nich były przygotowane w piekarniku. Domyślam się, że w tym miejscu wiele z was może pomyśleć- a kto ma na to czas? Chyba tylko te wszystkie fit wariaty??? 😀 I tu Was zaskoczę. Piekarnik to sprzęt kuchenny, który niesamowicie potrafi ułatwić całą robotę związaną z przygotowaniem posiłku! Przekonacie się sami, czytając dzisiejszy wpis 😊

Piekarnik- jak go wykorzystać

Pieczony posiłek ma wiele zalet, poza tą oczywistą-, że finalna potrawa jest zdrowsza i mniej kaloryczna (poza pizzą czy lasagne z toną sera na wierzchu :D). Uwielbiam pieczenie za to, że kiedy wszystko dzieje się w piekarniku na jednej lub dwóch kondygnacjach, my możemy zająć się nakrywaniem do stołu, ogarnianiem kuchni po przygotowywaniu dania i przy okazji zerkać na dzieci jak pięknie same bawią się w pobliżu (tak, tutaj raczej przemówiła Matka Marzycielka :D). Możemy zatem uznać, że od pewnego momentu obiad robi się sam! 🙂 A czy nie o takie prowadzenie kuchni nam chodzi?

Co mogę Wam powiedzieć jeśli chodzi o obiady z piekarnika (głównie na nich skupiam  się w dzisiejszym wpisie) : 

  • cała praca polega na przygotowaniu składników, które później ułożymy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym
  • mięso warto zamacerować z użyciem oliwy i przypraw kilka godzin lub nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Do marynat często dodajemy siekany czosnek i mnóstwo cebuli
  • pieczone warzywa traktujemy podobnie – obieramy, kroimy w słupki, mieszamy z odrobiną oliwy i doprawiamy solą, pieprzem, często słodką lub ostrą papryką. O pieczonych warzywach opowiem w osobnym poście
  • jeśli chcemy rozdzielić warzywa od mięsa to wykorzystujmy dwie kondygnacje piekarnika, o ile oczywiście mamy taką możliwość (ważne dla dzieci, które preferują mieć oddzielone składniki dania! to zwiększa szansę na sukces do chęci spróbowania czegokolwiek
  • my często używamy różnych części kurczaka, np. kilka ud i dodatkowo kawałki filetów- tutaj znowu dajemy szansę każdemu do wybrania takiej części mięsa, jaką najbardziej lubi. Układamy je w naczyniu żaroodpornym
  • do mięsa dodajemy kawałki ziemniaków i wówczas zostaje nam zaplanować część warzywną dania i mamy gotowy obiad. Aby ziemniaki się „ugotowały” układamy je ma dnie naczynia ( ładnie gotują się w wywarze, dzięki czemu mają wyjątkowy smak)
  • oczywiście jeśli macie czas i chcecie sprostać różnym preferencjom domowników, ugotujcie dodatkowo porcję ryżu czy kaszy. Będzie pyszna kiedy polejecie ją odrobiną sosu, jaki otrzymamy podczas pieczenia mięsa. Ja często zlewam cały wywar do wysokiego naczynia i blenduję na gładki sos, doprawiam jeszcze do smaku.
  • jeśli chodzi o nasze ostatnio ulubione danie z kurczakiem i ziemniakami pieczemy pod przykryciem w temperaturze 190 stopni przez około godzinę i 30 minut. Aby przypiec skórkę na chrupiącą, ostatnie 15 minut piec bez przykrycia. Generalnie czas zależy od ilości/rodzaju mięsa. Podaję czas potrzebny do upieczenia takiej porcji kurczaka jak nasza na zdjęciu, tj. 4 uda i kilka podudzi bez skóry 😉
Piekarnik przyjacielem domu :)

Mam Wam jeszcze tyle do przekazania, jeśli chodzi o zastosowanie piekarnika do przygotowywania rodzinnych posiłków! 🙂

Już myślę o pieczonych śniadaniach!  Ale o tym w kolejnym wpisie 😉

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Pola, które wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem * E-mail nie będzie udostępniony, ani wykorzystywany do rozsyłania wiadomości reklamowych.

4 komentarze