Jesienny chlebek dyniowy- przepis

przepis-na-jesienny-chlebek-dyniowy

Jesienna aura trwa na całego. Dla mnie korzenne smaki i przyprawy oraz ciepłe, pełne aromatu napary, to coś, za co kocham polską jesień, jak każdą inną porę roku. Chlebek dyniowy zrobiłam już dwa razy i każdy smakował odrobinę inaczej.

Dynia- królowa jesiennego stołu

Dynia, którą przyszło mi pokochać dopiero teraz, na stare lata 👵😂😉, dzięki udziałowi w warsztatach kulinarnych w Poznaniu ( tu znajdziesz ofertę warsztatową, którą gorąco polecam wszystkim!), rządzi w naszym jesiennym menu. Nie będę jednak ukrywać, że tak jak pieczona dynia z oliwą i solą czy chlebek dyniowy, placuszki z dynią nie przypadły mojej rodzinie do gustu. Być może receptura wymaga jeszcze dopracowania, więc chętnie udoskonalę przepis przy kolejnej okazji smażenia lub pieczenia dyniowych pankaces. Dziś pisząc wpis o chlebku dyniowym już wiem, że pozostałą część puree z pieczonej dyni, wykorzystam na wytrawne gofry w ramach rodzinnej kolacji.

Wracając do dyniowego chlebka. Gdybym musiała kogokolwiek przekonywać do jego upieczenia, wśród jego zalet wymieniłabym

  • jest puszysty i wilgotny
  • mega prosty w wykonaniu, więc pozwala zaprosić dzieci do kuchni!
  • nie zawiera tony cukru, więc jest idealny dla całej rodziny
  • daje wiele możliwości smakowych ( pasują tu różne przyprawy, polewy i orzechy

Jako dietetyk, mam też potrzebę dorzucić jeszcze kilka informacji na temat walorów odżywczych jej królewskiej mości, pani dyni 🎃👑😁

  • niskokaloryczna- około 26 kcal/ 100g
  • wysoka zawartość karotenoidów ( beta- i alfa-karoten)
  • witaminy ( m.in. E i z grupy B) i składniki mineralne ( potas, wapń, fosfor, żelazo) [ B.Kulczyński i wsp., 2016]

A ogromną wadą chlebka dyniowego jest to… że znika w szalonym tempie !😂😆

Chlebek dyniowy- przepis

Składniki ( na keksówkę o wymiarach 12 x 26)

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka puree z dyni ( używam dynię hokkaido, bo nie trzeba jej obierać)
  • 1/2 szklanki cukru- u nas pół na pół cukier biały z kokosowym
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu

Wykonanie

  • przygotować puree z dyni hokkadio! ( nie każda dynia ma jadalną skórkę!)➡️ dynię umyć i pokroić w kostkę, rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej papierem. Skropić oliwą i posypać solą. Piec około pół godziny( ja lubię bardziej wypieczoną dynię, więc piekę ją około 40 minut) w temperaturze 200 stopni (góra-dół). Po wystudzeniu dyni, blenduję ją na gładkie puree 😊
  • w jednej misce wymieszać ze sobą przesiane suche skłaniki
  • w drugiej misce ubić jajka z cukrem i olejem ( nie trzeba miksera, wystarczy trzepaczka) i dodać puree z dyni, delikatnie wymieszać
  • suche składniki przesypać do mokrych i delikatnie wymieszać tylko do uzyskania gładkiej masy
  • ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem
  • piec godzinę w temperaturze 160o ( góra-dół)
  • studzić na kratce i wykończyć polewą z czekolady i posypać orzechami/pestkami dyni ( opcjonalnie)

Prawda, że dziecinnie proste? Z resztą, jak wszystkie nasze przepisy, którymi dzielimy się na blogu z Marią! 😉

Jeśli smakował Wam chlebek dyniowy z naszego przepisu dajcie znać na social mediach! Czekamy na Wasze opinie!

Smacznego!😍🧡

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Pola, które wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem * E-mail nie będzie udostępniony, ani wykorzystywany do rozsyłania wiadomości reklamowych.

Jeszcze nikt nie napisał komentarza.