Gofry dyniowe- najlepsze gofry na świecie

przepis-na-najsmaczniejsze-gofry-dyniowe

Dziś nie będę zbyt dużo pisać od siebie, poza podaniem receptury na zwycięzcę naszego rodzinnego plebiscytu na najsmaczniejsze gofry dyniowe na świecie! 🤩😅🎃

Przepis na gofry dyniowe

Można powiedzieć, że solidnie odrobiłam zadanie, jeśli chodzi o eksplorację dyni i jej zastosowanie w kuchni😁 I muszę przyznać, że gofry dyniowe, zaraz obok chlebka dyniowego ( przepis znajdziecie tu! ) to mój faworyt! Nic więcej dodawać nie muszę! Koniecznie sprawdźcie sami, oczywiście najlepiej całą rodziną, jak dobre mogą być gofry z dodatkiem puree z pieczonej dyni!

Składniki

  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki orkiszowej pełnoziarnistej ( kupuję w Lidl), może być pszenna jeśli nie macie takiej jak ja 😉
  • 1 czubata łyżka rozpuszczonego masła ( lub olej)
  • 1 jajo
  • 3 spore łyżki puree z dyni
  • 2/3 szklanki mleka plus kilka dodatkowych łyżek na koniec, jeśli uznacie, że masa jest zbyt gęsta i nie można jej dokładnie i łatwo wymieszać z pozostałymi składnikami
  • 2/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej

Gofry dyniowe- wykonanie

Od razu zaznaczam, że masa na gofry dyniowe ma być dość gęsta ( nie lejąca), do jej nakładania na gofrownicę polecam użyć specjalnej łyżki do lodów ( ja takiej nie miałam, ale wiem, że zrobi robotę 😅😉)

  • na samym początku włączamy gofrownicę, żeby porządnie ją rozgrzać ( ja używam taką)
  • w jednej misce mieszamy mokre składniki ( masło, mleko, jajo, puree z dyni)
  • do drugiej miski przesiewamy suche składniki ( mąka, proszek do pieczenia i cynamon. Dodajemy cukier i sól, mieszamy dokładnie.
  • łączymy składniki mokre z suchymi i mieszamy delikatnie, tylko do momentu, aż składniki połączą się
  • jeśli masa jest tak gęsta, że ciężko nam ją mieszać, to śmiało można dodać jeszcze 2-3 łyżki mleka
  • masy na płytę gofrownicy nakładać dość sporo, żeby otrzymać gofry chrupiące z zewnątrz o pięknym, dyniowym kolorze w środku!😍😋🧡 Piec zgodnie z zaleceniami producenta gofrownicy, jaką używacie.

Gofry dyniowe zjadamy w towarzystwie owoców, masła orzechowego w ilościach hurtowych 🤣🤦‍♀️🤷‍♀️ i domowej konfitury ( ostatnio królują powidła bez cukru)

Inspiracją na gofry z dynią był przepis ze strony: https://www.savorynothings.com/

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Pola, które wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem * E-mail nie będzie udostępniony, ani wykorzystywany do rozsyłania wiadomości reklamowych.

Jeszcze nikt nie napisał komentarza.