Rodzinna granola- przepis podstawowy

rodzinna-granola-przepis-podstawowy

Nie ma chyba domu, w którym regularnie, lub od czasu do czasu nie pojawiają się różnego rodzaju płatki zbożowe. Świetnie sprawdzają się w roli dodatku do mleka, napoju roślinnego czy jogurtu (najlepiej naturalnego). Granola to dla mnie jedna z najlepszych wersji „płatków śniadaniowych”. Sklepowe półki uginają się od ciężaru przeróżnych rodzajów słodkich płatków. Niestety z reguły ich skład jest mówiąc wprost tragiczny i w żadnym wypadku nie nadają się dla dzieci (mam na myśli przede wszystkim te najmłodsze, u starszaków jak zwykle wskazany jest umiar😉). Większość z gotowych produktów cechuje ogromna ilość cukru pod różnymi postaciami (bywa, że cukier jest ukryty pod kilkoma różnymi nazwami), oleju palmowego i soli (która notabene dodawana jest dla zamaskowania gigantycznej dawki słodziwa w produkcie).

Urozmaicenie jest ważne!

Zanim podzielę się z wami przepisem na pyszną domową granolę z płatków owsianych, chcę powiedzieć coś bardzo ważnego. Mianowicie najlepszym i najzdrowszym rozwiązaniem jest podawanie dzieciom produktów zbożowych jak najmniej przetworzonych. Dlatego najbardziej wartościowe będą płatki owsiane górskie, żytnie, jęczmienne czy jaglane. Z ich udziałem warto przygotowywać rożnego rodzaju potrawy śniadaniowe czy desery z dodatkiem mleka, napoju roślinnego czy jogurtu naturalnego i owoców sezonowych oraz zdrowej porcji tłuszczu w postaci orzechów, siemienia lnianego, awokado czy past orzechowych 100%.

Granola własnej produkcji to dla mnie świetne urozmaicenie naszej diety. Jemy ją np. z jogurtem, a czasami bywa, że pakuję ją na wynos do pudełeczka, kiedy spędzamy dzień poza domem. Wówczas wzbogacam ją np. poprzez dodatek suszonej żurawiny i ziaren słonecznika. Jest mocno chrupiąca i prosta w przygotowaniu. Dziś podaję przepis podstawowy, jednak możliwości pod względem dodatków jest mnóstwo! Na przykład w okresie Świąt Bożego Narodzenia przygotowuję ją z większą ilością „przyprawy do piernika” 🎄

Granola- przepis podstawowy

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 duże garście orzechów ziemnych (kupuję prażone niesolone)
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego 100% ( ja kupuję tutaj!)
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mleka ( dowolne)

Wykonanie

  • w garnuszku umieścić masło orzechowe, mleko i miód- lekko podgrzać, wymieszać aż powstanie gładka masa
  • do dużej miski wsypać płatki, masę z masła orzechowego i pozostałe składniki
  • całość dokładnie wymieszać, aż wszystkie płatki zostaną równomiernie obtoczone masą z masła i miodu
  • gotowe płatki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 140o (góra-dół) przez około 23-25 minut
  • w połowie czasu przemieszać płatki za pomocą łopatki lub widelca
  • schłodzić płatki i przesypać do szczelnego słoika/pojemnika
  • przechowywać przez… jeśli polubicie ją tak jak my, tą kwestię możemy pominąć, bo granola znika w mgnieniu oka 😅😍 Najdłużej wytrzymała u nas 2 tygodnie (wyjechaliśmy w międzyczasie na kilka dni) i wszystko było z nią w porządku 😉
  • gotową granolę można wzbogacić o inne orzechy i/lub suszone owoce 😋

Smacznego 🥰

Na naszym blogu króluje przepis na pieczoną owsiankę. Śmiem jednak twierdzić, że dzisiejszy przepis na granolę zrobi taką samą lub większą furorę 😜😍

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Pola, które wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem * E-mail nie będzie udostępniony, ani wykorzystywany do rozsyłania wiadomości reklamowych.

Jeszcze nikt nie napisał komentarza.