Rosół i co dalej? Przepis na pieczony pasztet
- 09.11.2020
- Maria Salicka
- Brak komentarzy

Nie będę ukrywać, że rosół nie należy do moich ulubionych zup. Jako, że w naszej kuchni nie ma miejsca na niezmiernie popularne granulaty i płyny z glutaminianem sodu w składzie, mój rosół na pewno różni się od tej weselnej wersji. 😅😉 Jest aromatyczny i delikatny. Chłopaki wprost za nim przepadają! Dlatego, jeśli robię rosół, to na prośbę dzieci. Mój Maluch z dnia na dzień mówi co raz więcej, potrafi już zatem poprosić o… rosół z makaronem😂, co miało miejsce dokładnie tydzień temu.
Co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu?
Przyznam szczerze, że zdarzało mi się wyrzucić pozostałości warzyw i mięsa po rosole. Kiedy przygotowuję rosół, zawsze odkładam jego „wnętrzności” do lodówki. W wolnej chwili piekę z nich pasztet lub przygotowuję pastę kanapkową z samego kurczaka, z dodatkiem majonezu i musztardy. Niestety nie były to smarowidła godne zachwytu. Aż do minionego weekendu. W sobotę postanowiłam, że tym razem przygotuję pieczony pasztet z resztek z rosołu i będzie on wszystkim smakował! I wiecie co? Rezultat jest taki, że my mamy sukces! A Wy macie przepis! 😍😅
Przepis na pasztet rosołowy
W przypadku pasztetu, myślę, że nie ma potrzeby, aby skrupulatnie odmierzać gramaturę użytych do niego składników. Opowiem Wam, co znalazło się w naszym pasztecie rosołowym. Wy natomiast mniej więcej trzymajcie się przepisu i na pewno pasztet wyjdzie równie pyszny, jak nasz w miniony weekend!
Składniki
- mięso z kurczaka- miałam całą tuszkę, jednak nie obierałam jej skrupulatnie. Wykorzystałam dwie duże piersi, nie obierałam nóżek, bo w tych miejscach kurczak miał niewiele mięsa pod skórą
- 1 mała marchewka
- 1/2 korzenia pietruszki ( duży)
- 1/2 małego selera
- sól i pieprz do smaku
- 1-2 łyżek sosu sojowego
- 1/2 bułki pszennej namoczonej w mleku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1łyżka oliwy do smażenia cebuli i czosnku
- 4-5 łyżek oliwy/oleju
- 2-3 łyżki musztardy francuskiej ( u nas lekko ostra)
- 2 jajka
- 1/3 szklanki rosołu
Wykonanie
- cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oliwie ( ja daję czosnek na końcu i podsmażam tylko chwilę, aby nie zrobił się gorzki)
- kurczaka obrać i wrzucić do dużej miski
- do mięsa dodać warzywa, przyprawy, bułkę ( wcześniej wycisnąć nadmiar mleka), olej, cebulę z czosnkiem
- całość zblednować na gładką masę, dodać musztardę i jajka, wlać rosół i dokładnie wymieszać
- gotową masę można jeszcze doprawić do smaku i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
- piec przez 80 minut w 180o (termoobieg), można podwyższyć temperaturę do 200o na ostatnie 10 minut pieczenia
Pasztet rosołowy to kolejny hit w naszym domu! Myślę, że nasz przepis skradnie i Wasze serca i pomoże zredukować ilość wyrzucanego jedzenia! Teraz już wiemy, że kiedy gotujemy rosół, to będzie pyszny pasztet! 😅😍
Gotuję rosół i mam pasztet! Nie marnuję jedzenia!
Jakie to wspaniałe uczucie, kiedy można połączyć przyjemne z pożytecznym, dbając przy tym wszystkim o zdrowe jedzenie i gotowanie w naszym domu!… Z czym ponad to kojarzy nam się zdrowe jedzenie i gotowanie? O tym możecie posłuchać we wczorajszym live’ie, który przeprowadziłyśmy z Marią z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania! ( Pozostałe live’y z naszym udziałem znajdziesz tu)
Jeszcze na koniec, przy okazji tematu niemarnowania żywności, zachęcam do odwiedzenia strony Banku Żywności! Można dowiedzieć się z niej wiele na temat obecnej sytuacji związanej z marnowaniem żywności w Polsce i na Świecie.
KOMENTARZE
Jeszcze nikt nie napisał komentarza.