Rosół i co dalej? Przepis na pieczony pasztet

co-zrobic-z-mięsem-i-warzywami-z-rosołu

Nie będę ukrywać, że rosół nie należy do moich ulubionych zup. Jako, że w naszej kuchni nie ma miejsca na niezmiernie popularne granulaty i płyny z glutaminianem sodu w składzie, mój rosół na pewno różni się od tej weselnej wersji. 😅😉 Jest aromatyczny i delikatny. Chłopaki wprost za nim przepadają! Dlatego, jeśli robię rosół, to na prośbę dzieci. Mój Maluch z dnia na dzień mówi co raz więcej, potrafi już zatem poprosić o… rosół z makaronem😂, co miało miejsce dokładnie tydzień temu.

Co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu?

Przyznam szczerze, że zdarzało mi się wyrzucić pozostałości warzyw i mięsa po rosole. Kiedy przygotowuję rosół, zawsze odkładam jego „wnętrzności” do lodówki. W wolnej chwili piekę z nich pasztet lub przygotowuję pastę kanapkową z samego kurczaka, z dodatkiem majonezu i musztardy. Niestety nie były to smarowidła godne zachwytu. Aż do minionego weekendu. W sobotę postanowiłam, że tym razem przygotuję pieczony pasztet z resztek z rosołu i będzie on wszystkim smakował! I wiecie co? Rezultat jest taki, że my mamy sukces! A Wy macie przepis! 😍😅

Przepis na pasztet rosołowy

W przypadku pasztetu, myślę, że nie ma potrzeby, aby skrupulatnie odmierzać gramaturę użytych do niego składników. Opowiem Wam, co znalazło się w naszym pasztecie rosołowym. Wy natomiast mniej więcej trzymajcie się przepisu i na pewno pasztet wyjdzie równie pyszny, jak nasz w miniony weekend!

Składniki

  • mięso z kurczaka- miałam całą tuszkę, jednak nie obierałam jej skrupulatnie. Wykorzystałam dwie duże piersi, nie obierałam nóżek, bo w tych miejscach kurczak miał niewiele mięsa pod skórą
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 korzenia pietruszki ( duży)
  • 1/2 małego selera
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 łyżek sosu sojowego
  • 1/2 bułki pszennej namoczonej w mleku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1łyżka oliwy do smażenia cebuli i czosnku
  • 4-5 łyżek oliwy/oleju
  • 2-3 łyżki musztardy francuskiej ( u nas lekko ostra)
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki rosołu

Wykonanie

  • cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oliwie ( ja daję czosnek na końcu i podsmażam tylko chwilę, aby nie zrobił się gorzki)
  • kurczaka obrać i wrzucić do dużej miski
  • do mięsa dodać warzywa, przyprawy, bułkę ( wcześniej wycisnąć nadmiar mleka), olej, cebulę z czosnkiem
  • całość zblednować na gładką masę, dodać musztardę i jajka, wlać rosół i dokładnie wymieszać
  • gotową masę można jeszcze doprawić do smaku i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
  • piec przez 80 minut w 180o (termoobieg), można podwyższyć temperaturę do 200o na ostatnie 10 minut pieczenia

Pasztet rosołowy to kolejny hit w naszym domu! Myślę, że nasz przepis skradnie i Wasze serca i pomoże zredukować ilość wyrzucanego jedzenia! Teraz już wiemy, że kiedy gotujemy rosół, to będzie pyszny pasztet! 😅😍

Gotuję rosół i mam pasztet! Nie marnuję jedzenia!

Jakie to wspaniałe uczucie, kiedy można połączyć przyjemne z pożytecznym, dbając przy tym wszystkim o zdrowe jedzenie i gotowanie w naszym domu!… Z czym ponad to kojarzy nam się zdrowe jedzenie i gotowanie? O tym możecie posłuchać we wczorajszym live’ie, który przeprowadziłyśmy z Marią z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania! ( Pozostałe live’y z naszym udziałem znajdziesz tu)

Jeszcze na koniec, przy okazji tematu niemarnowania żywności, zachęcam do odwiedzenia strony Banku Żywności! Można dowiedzieć się z niej wiele na temat obecnej sytuacji związanej z marnowaniem żywności w Polsce i na Świecie.

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Pola, które wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem * E-mail nie będzie udostępniony, ani wykorzystywany do rozsyłania wiadomości reklamowych.

Jeszcze nikt nie napisał komentarza.