Tajemniczy sos pomidorowy dla dzieci
- 05.11.2020
- Maria Salicka
- 1 komentarz

Zaryzykuję dziś stwierdzeniem, że nie ma chyba dziecka na świecie, które nie przepada za jakimkolwiek daniem z makaronem. A jeśli to gruba przesada, to myślę z kolei, że nie będę daleka od prawdy, jeśli w ramach sprostowania dopowiem, że nie ma na świecie dziecka, które nie lubi suchego (oczywiście ugotowanego!🤭) makaronu. Liczę jednak na to, że mój tajemniczy sos pomidorowy zasmakuje niejednemu małemu sceptykowi sosów. Tak więc do dzieła!
Sos pomidorowy- przepis
Nie jest mi łatwo przekazać przepis na sos, którego skład często zmieniam i dostosowuję do posiadanych produktów w danym momencie w domu. W ubiegłym tygodniu poczułam jednak, że w końcu chcę podzielić się z innymi rodzicami choć jednym sprawdzonym przepisem na nasz ukochany sos pomidorowy. Moje dzieciaki go pokochały i to samo może zadziać się też przy Waszych stołach!
Jak powstawała tajemnicza receptura?
Chcąc stworzyć dzisiejszy wpis i przekazać Wam tajemniczą recepturę na sos pomidorowy, w ubiegłym tygodniu, gotując go, prowadziłam zapiski na skrawku papieru. Odbywało się to gdzieś pomiędzy smażeniem warzyw, a szykowaniem garnka do gotowania makaronu i nakrywaniem do stołu. Do tego starałam się także całą wartką akcję przekazać na żywo w instagramowej relacji 🤣( koniecznie odwiedź nas na IG! 😘😊😉). Ciężkie jest życie Matki Bloggerki 😌😜😅
Składniki ( porcja dla dwóch Chłopaków i ich Mamy 😁 )
- pół marchewki
- 1/4 żółtej papryki
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/2 małej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki curry
- 2 czubate łyżki koncentratu (passata też może być)
- 1 łyżka jogurtu greckiego (może być śmietanka, mascarpone lub można pominąć)
- 2-3 krople sosu sojowego
- dodatkowe zioła- bazylia i oregano (opcjonalnie według uznania)
- woda
Sos pomidorowy- wykonanie
- na patelni rozgrzać oliwę
- cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę- podsmażać kilka minut
- papryki pokroić w kosteczkę a marchew obrać i pokroić w małe słupki
- warzywa dodać do cebuli i smażyć jeszcze kilka minut, od czasu do czasu mieszając
- warzywa zalać wodą (tylko tyle, żeby były przykryte) i dusić pod przykryciem. Polecam gotować około 10 minut, tak aby warzywa nie były zbyt miękkie. W razie potrzeby w trakcie gotowania można dolać jeszcze wody
- do gotowych warzyw dodać koncentrat i przyprawy, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy
- patelnię zdejmujemy z ognia, przekładamy do pojemnika (wysokie do blendowania), dodajemy jogurt i blendujemy na gładki sos. Tutaj możemy jeszcze dodać odrobinę sera (np. parmezan lub cheedar) oraz świeże listki bazylii — to tak dla chętnych 😉
- w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku, pamiętając o tym, że maluchy nie jedzą słonych potraw, rzecz jasna! 😊😉
- podajemy z dowolnym makaronem
Jeśli macie dzieci, w wieku 2-4 lata, które mają przejściowy problem z gotowymi, złożonymi daniami podajcie w jednej miseczce sos a w drugiej suchy makaron. A być może najlepszym rozwiązaniem będzie postawić garnek sosu i garnek makaronu na stole i „czym chata bogata”! Dzieci uwielbiają momenty takiej samodzielności! Dajmy im szansę na samodzielne komponowanie dań!
Smacznego 😋😀
A jeśli jesteście na samym początku przygody z rozszerzaniem diety odsyłam Was do wpisu dla początkujących autorstwa drugiej Marii
KOMENTARZE
1 komentarz
Marysia! zrobiłam!! jest genialny!! dzięki!!