Tarta z warzywami
- 23.01.2022
- Maria Rościszewska
- Brak komentarzy

Co zrobić dziś na obiad? Może zupę? A może makaron z sosem? Nie, to było kilka dni temu! Czy w Waszych głowach też pojawiają się takie dialogi? W mojej bardzo często! Poszukuję różnych przepisów, by jak najbardziej urozmaicać naszą rodzinną dietę. Przecież często słyszycie od nas o różnorodności na talerzu. Jaki ma wpływ na późniejsze wybory żywieniowe dzieci. PROPONOWANIE różnych smaków zwiększa otwartość dziecka na różne potrawy zarówno na akceptację smaku, jak i wyglądu. Świadomie położyłam akcent na „proponowanie” bo jak mówi złota zasada: rodzic może tylko zaproponować, a to czy dziecko zje, to już decyzja dziecka, którą my dorośli powinniśmy zaakceptować.
Wracając do meritum…. tarta z warzywami to jest moje odkrycie ostatnich tygodni :). Lubię ją właśnie za jej różnorodność, za możliwości i „milion” smaków. Podzielę się z Wami sprawdzonymi przeze mnie przepisami na ciasto oraz na farsze, które skradły nasze serca :). Tarta z warzywami i kurczakiem oraz tarta z szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta.
Moja tarta z warzywami
Przepis na ciasto
I wariant:
- 150 g mąki
- 70 g masła, pokrojonego na kawałki
- 50 g wody
- 1/2 łyżeczki soli
II wariant:
- 1 3/4 szklanki mąki
- 150 g masła, pokrojonego w kawałki
- 1 jajko
- szczypta soli
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pozostałe składniki. Ugnieść dłońmi do powstania gładkiej masy. Następnie uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić na minimum 15 minut do lodówki.
Przepis na farsz:
I: tarta z warzywami i kurczakiem:
- 200 g piersi z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- 400 g mrożonych warzyw na patelnię
- przyprawy typu: majeranek, zioła prowansalskie, tymianek, papryka, bazylia, pieprz.
- olej rzepakowy/ oliwa z oliwek
Mięso pokroić w kostkę, przyprawić, usmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju. Na drugiej patelni zeszklić cebulę i czosnek, dodać mrożone warzywa i przyprawy. Po kilku minutach, połączyć mięso z warzywami i dusić jeszcze przez chwilę.
II: tarta ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta:
- szpinak mrożony 400g lub świeże liście
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- suszone pomidory
- ser feta (nie za dużo, by nie była za słona :))
- przyprawy
Liście szpinaku umyć pod bieżącą wodą, oderwać łodyżki, włożyć na patelnie i podgrzewać na dużym ogniu aż zwiędnie. Na drugiej patelni zeszklić cebulę i czosnek, dodać szpinak i przyprawy. Dodać pokrojone suszone pomidory i na koniec dodać pokrojony w kostkę ser feta. W przypadku mrożonego szpinaku należy dobrze go odparować! Pozostałe czynności wykonać jak wyżej.
Przepis na sos:
- 1 jajko
- 1 opakowanie czyli ok. 200 g śmietanki 18% lub 30%
- ser żółty, starty, niewielka ilość
- pieprz
Wszystkie składniki wymieszać w misce.
Wykonanie:
Piekarnik nastawić na 185 stopni, grzanie góra- dół. Następnie rozwałkować ciasto tak, by ciasto pokrywało też brzeg formy. Podziurkować je widelcem (tak jak na zdjęciu). Przykryć papierem do pieczenie i wysypać na nie ziarna fasoli lub grochu. Po ok. 15 minut pieczenia zdjąć ziarna fasoli i papier i piec jeszcze ok 15 minut do zarumienienia. Następnie wyjąć tartę nałożyć farsz i zalać sosem i wstawić do piekarnika na ok. 15-20 minut aż sos stężeje i tarta się zarumieni.
Te przepisy wykorzystuję zarówno na formę do tarty o średnicy 24cm jak i 26 cm. Jeśli chodzi o farsz, to naprawdę opcji jest mnóstwo 🙂 :)! Do tarty ze szpinakiem można dodać łososia, lub pieczarki. Podzielcie się swoimi przepisami na farsz! I jeśli po przeczytaniu wpisu wydaje się Wam, że spędzicie pół dnia w kuchni by ją przygotować, to zapewniam Was, że jest wręcz odwrotnie!! Może za pierwszym razem 😉 Teraz „ogarniam ją” dosłownie w tempie ekspresowym! 😀
Jeśli tak jak ja poszukujesz nowych przepisów na rodzinne posiłki zajrzyj do przepisu na rodzinne chili con carne, które swoimi kolorami cieszy oczy 🙂 a smakiem brzuchy 🙂 !
Ściskam,
Maria R.

KOMENTARZE
Jeszcze nikt nie napisał komentarza.