Warzywa po meksykańsku- pyszny obiad w 15 minut
- 08.07.2020
- Maria Salicka
- Brak komentarzy

Być może będzie to zaskoczeniem dla części z Was, jeśli wyznam, że my, Matki Żywicielki ( jeśli jeszcze nas nie znasz, zapraszamy do lektury wpisu „o nas”) i bloggerki od jedzenia i gotowania miewamy takie momenty, kiedy brakuje nam pomysłów, czy też chęci do działania w kuchni. Są takie dni, kiedy człowiek zachodzi w głowę i szuka pomysłu na szybki i pyszny obiad dla całej rodziny. Idealnym rozwiązaniem na chwilowy spadek formy są obiady, które można przygotować dosłownie w 15 minut. I właśnie taki jest dzisiejszy mój przepis na warzywa po meksykańsku.
Przepis na proste, aromatyczne danie.
Ogromnym plusem takich dań, jak warzywa po meksykańsku, jest szereg możliwości jeśli chodzi o wybór produktów i przypraw. Przy tej okazji po raz kolejny utwierdzamy się w przekonaniu, że są produkty, które zawsze chcemy mieć w domu w zapasie. Wówczas przygotowanie takiego dania jest jeszcze przyjemniejsze, bo sięgamy po wszystko to, co akurat mamy do wykorzystania i nie tracimy zbędnego czasu na dodatkowe zakupy.
Przepis na warzywa po meksykańsku
Składniki ( u nas dla 2 dorosłych i 2 dzieci)
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cukinia
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej ( bez dodatku cukru- etykieta!)
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- garść szczypiorku
- sól, pieprz- według uznania
- 1/2 łyżeczki kuminu i ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- opcjonalnie odrobina papryczki chili ( tak , dzieci mogą jeść pikantne dania 🙂 )
- inne dodatki jakie lubicie: pieczarki, inne kolory papryk, biała fasola z puszki, cieciorka… 😉
- jeśli macie ochotę na danie bardziej w formie zupy, polecam dodać szklankę passaty pomidorowej i rozcieńczyć wodą do ulubionej konsystencji 🙂
Wykonanie
- W dużym garnku, lub patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć posiekaną drobno cebulę
- Dodać posiekaną w kostkę paprykę i cukinię. Smażyć przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając zawartość patelni
- Dodać starty czosnek, wszystkie przyprawy i koncentrat pomidorowy. Smażyć jeszcze 2-3 minuty.
- Wrzucić kukurydzę, fasolę i drobno posiekany szczypiorek
- Wymieszać i w razie potrzeby doprawić jeszcze według własnych upodobań 😉
Nie pisałam nic o dodatku skrobiowym, choć oryginalny przepis bazował na kaszy pęczak. U nas z kaszami bywa różnie. Dzieci je jadają, ale nie zawsze i nie wszystkie, co jest typowe dla małych szkrabów, więc zachowuję spokój 😀 Czasami wydaje mi się, że być może to, w jakim kierunku wieje wiatr wpływa na ich aktualne decyzje żywieniowe 😀 Także wiecie, jeśli dziś dzieciaki coś kochają, a jutro mówią, że jest „bleee” to jest zjawisko normalne, więc no stress 😉
Z czym zatem podać warzywa po meksykańsku?
U nas sprawdził się ryż paraboliczny długoziarnisty. Po ugotowaniu ryżu dodałam cały do warzyw i wymieszałam. Całość ponownie podgrzałam przed podaniem i posypałam odrobiną tartego żółtego sera, którą akurat znalazłam w lodówce! Ostatecznie moja rodzinka oceniła danie bardzo na plus! Niemniej jednak Starszak życzył sobie wyselekcjonować sam ryż z dania😂 dzięki czemu stwierdziłam, że w przyszłości będę serwować ryż do innych dań z kompozycją przypraw z tego przepisu.
Życzymy smacznego i czekamy na Wasze opinie! Dodam jeszcze na koniec, że jeśli jesteście mocno zabiegani takie danie idealnie sprawdzi się na wynos do pudełka lub w formie kolacji na ciepło 🙂 Na stronie TwójLunchBox znajdziecie szeroki asortyment pudełek do jedzenia na wynos!
A jeśli szukacie inspiracji na popołudniowy deser, odsyłam Was po przepis na niebiańsko pyszne brownie z truskawkami
KOMENTARZE
Jeszcze nikt nie napisał komentarza.