Zupa pomidorowa, którą ubóstwiają dzieci

zupa-pomidorowa-którą-ubóstwiają-dzieci

Wydawać by się mogło, że zupa pomidorowa to w polskich domach klasyk, w którym nic już nie może zaskoczyć. Ja pomidorówkę robię w różnych wersjach. Wszystko zależy od tego, co i w jakiej ilości akurat mam do wykorzystania w lodówce. Jestem fanką gęstych, kremowych zup. Taka wersja najlepiej sprawdza się na zimowe kolacje. Do takiej zupy proponuję zawsze dzieciom do wyboru makaron lub ryż. Żeby miec pewność, że chwilę po takiej kolacji Chłopacy znów nie będą głodni, stawiam jeszcze na stole kilka kawałków grzanek z masłem lub oliwą.

Zupa pomidorowa- codzienna porcja warzyw

Zupa kojarzy się zwykle z obiadem. Ja jednak lubię urozmaicać nasze menu i często podaję zupy na drugie śniadanie lub kolację. Moje dzieciaki słyną z niesamowitego ( oczywiście zmiennego) apetytu, dlatego tak jak wspomniałam we wstępie, do zupy zwykle podaję jeszcze dodatki. Nie zdziwi Was pewnie fakt, że do zup nie używam żadnych granulatów czy płynów z glutaminianem sodu. Po pierwsze uważam te składniki za zbędne, a wręcz niewskazane w diecie dzieci i dorosłych. Po drugie jestem ogromną fanką ziół i przypraw, które dają możliwość uzyskania naprawdę obłędnego smaku! Podobnie jest z moją pomidorową. Dodatki przesądzają o jej wyjątkowości 😅😉

Przepis na pomidorówkę

Składniki

  • 1/2 cebuli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 marchewki
  • 1/3 czerwonej ostrej papryczki
  • 2 daktyle bez pestek
  • 2 łyżki koncentratu
  • 1 duża passata ( u mnie 700g), polecam przejrzeć zestawienie passat wartych uwagi, ze względu na dobry skład! 😉
  • 2 suszone pomidory w oliwie , plus odrobina tej zalewy ( około łyżeczki)
  • 1 łyżeczka bazylii
  • szczypta cynamonu
  • szczypta chilli
  • łyżeczka sosu Teriyaki
  • kilka suszonych liści lubczyku, inaczej „naturalnego magi” 😆
  • pieprz i sól ( nie dla maluchów) do smaku
  • trochę wody do rozcieńczenia zupy

Wykonanie

  • cebulę obrać i drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanej oliwie
  • po kilku minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze minutę
  • marchew umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać do cebuli z czosnkiem
  • daktyle, ostrą paprykę i suszone pomidory posiekać i wrzucić na patelnię ( wlać też łyżeczkę oleju z pomidorów)
  • wlać kilka łyżek wody i dusić około 3 minuty od czasu do czasu mieszając
  • dodać bazylię, chili, cynamon, lubczyk, koncentrat pomidorowy i wymieszać, gotować kilka kolejnych minut
  • na koniec dodać passatę i sos teriyaki, wymieszać dokładnie i zagotować, po czym zmniejszyć moc gotowania i dusić zupę pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut
  • po tym czasie można jeszcze dolać wody ( u mnie pół szklanki), jeśli zupa jest dla Was za gęsta i przyprawić jeszcze do smaku
  • podawać z makaronem, kaszą, soczewicą, ryżem lub/i pieczywem 😍

Smacznego!

Jeśli tak jak my i nasze dzieciaki jesteście fanami pomidorowych smaków, to polecam Wam przepis na równie pyszny według opinii moich największych krytyków kulinarnych sos pomidorowy z warzywami. W przepisie na magiczny sos pojawia się solidna porcja warzyw, które powinny być obecne w niemalże każdym posiłku! 😋😉 Warto o tym pamiętać, planując rodzinne menu!

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wypróbujesz zupę z mojego przepisu i polecisz ją innym!😉 Ściskam!

Maria

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Pola, które wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem * E-mail nie będzie udostępniony, ani wykorzystywany do rozsyłania wiadomości reklamowych.

Jeszcze nikt nie napisał komentarza.