Dania z grilla- jak przygotować, aby były zdrowe?
- 20.07.2020
- Maria Salicka
- Brak komentarzy

Na samym wstępie mojego dzisiejszego wpisu chcę określić moje stanowisko dotyczące grillowania. Dania z grilla są okej! Jednak nie będę Was zachęcać do namiętnego grillowania w każdy weekend, od maja do końca września. Ważny dla naszego zdrowia jest tutaj jak zawsze umiar. Magią zdrowego grillowania jest cała otoczka wokół jedzenia. Świeże powietrze, odwiedziny krewnych lub przyjaciół i biegające radośnie dzieci. Taki scenariusz na rodzinne popołudnie to naprawdę piękna sprawa.😍 I jeśli tylko skupimy swoją uwagę właśnie na tym wszystkim, co oprócz jedzenia, niegroźne nam wówczas uczucie przejedzenia.
Co zrobić aby dania z grilla były zdrowe
Dla nas nie ma grilla bez pysznych, kolorowych warzywno-owocowych dodatków. Dlatego dzisiaj podzielę się z Wami przepisami na pełną witamin sałatę i sos jogurtowy tzatziki. Te pyszności doskonale pasują jako dodatki do grillowanego mięsa i warzyw. Dodatki ze świeżych warzyw to idealna kontra dla upieczonej na grillu kiełbasy czy mięsa.
Zanim zdradzę Wam receptury na nasze pyszności wymienię kilka zasad zdrowego grillowania.
Aby dania z grilla były zdrowe
- w kontekście dzieci, które chcemy chronić przed nadmierną ekspozycją na szkodliwe substancje zawarte w żywności polecam wybierać mięso- indyka lub kurczaka albo kiełbasy z dobrym składem –> koniecznie bez związków azotowych ( azotany,azotyny), które pod wpływem wysokiej temperatury przekształacają się w wysoce szkodliwe nitrozoaminy
- jeśli Wasze dzieci wprost przepadają za grillowaną kiełbasą na dzień dzisiejszy polecam kiełbasę śląską z linii Pikok Pure ( do nabycia w Lidlu). Co prawda, jest to produkt wędzony, który również pod wpływem temperatury będzie zmieniał swój skład na niekorzyść, jednak zawsze staram się wybierać mniejsze zło 😉
- zanim na dobre zaczniecie biesiadowanie, najlepiej rozpalić węgiel dużo wcześniej i nałożyć mięso na ruszt w chwili, gdy ogień nie będzie już widoczny, a pozostanie tylko żar. W celu utrzymania wyższej temperatury wewnątrz grilla, można stosować pokrywy do rusztu
- mięsa nie należy kłaść bezpośrednio na ruszt. Warto używać tacek lub brytfann ze stali szlachetnej lub żeliwne.
W artykule Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ odnośnie bezpiecznego grillowania czytamy:
Użycie aluminiowych naczyń i tacek m.in. do produktów typu fast food, może umiarkowanie zwiększać stężenie glinu, szczególnie w żywności zawierającej pomidory, różne rodzaje marynat i ocet. Dlatego, aby chronić żywność przed potencjalnym narażeniem na niebezpieczne dla zdrowia związki aluminium, nie zaleca się przygotowywania, ani przechowywania żywności o odczynie kwaśnym w naczyniach aluminiowych. Z tego też względu w produkcji gastronomicznej odchodzi się od używania naczyń aluminiowych, a zastępuje się je naczyniami ze stali szlachetnej. W związku z tym, jeśli zamierzamy grillować mięso, które wcześniej było marynowane w zalewie – w skład której wchodził ocet, sok z cytryny, serwatka lub inny „kwaśny” składnik – lepiej zrezygnować z jednorazowych tacek aluminiowych, a zastąpić je tackami stalowymi, wielokrotnego użytku. W taki sposób przyczyniamy się jednocześnie do ochrony środowiska naturalnego przed nadmiarem opakowań jednorazowych, których jest aż nadto w użyciu w obecnych czasach.
- nie zapominajmy, że grill to nie tylko mięso. My uwielbiamy grillowane warzywa- np. cukinia, kolorowe papryki i cebula z oliwą z oliwek, solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym
- warto na stałe przyjąć zasadę odpowiednich proporcji na talerzu, o której jeszcze nie miałam okazji wspominać na blogu–> niech połowę talerza zajmą nam warzywa grillowane, surowe oraz sałatki i surówki!
- pamiętajmy, że słodkie napoje to zupełnie zbędny dodatek do grillowanych posiłków. Zachęcam Was do przygotowywania domowych wód smakowych z dodatkiem świeżych owoców i mięty
- dla dzieci świetnie sprawdzają się cząstki kurczaka na patyczkach do szaszłyków z dodatkiem ulubionych przypraw
- a na koniec- niech osoba odpowiedzialna za obsługę grilla pilnuje stopnia wysmażenia mięsa- warto nie czekać, aż kiełbasa nabierze kolor głębokiej czerni 😜
Na stronie NCEŻ IŻŻ możecie przeczytać cały artykuł na temat grillowania.
Przepis na zdrowe dodatki do grilla
Kolorowa sałata grillowa

Składniki
- 2/3 opakowania roszponki
- 1 czerwony i 1 żółty pomidor
- 1/2 czerwonej cebuli
- 4 sztuki suszonych pomidorów w oleju
- mała puszka kukurydzy
- 3 ogórki gruntowe
- 1/2 opakowania sera feta w kawałkach
- garść pestek dyni
- garść orzeszków pini
- sos➡4 łyżki oliwy z oliwek, łyżka miodu, łyżeczka musztardy francuskiej, sól, pieprz
- przyprawa do pomidorów ( Lidl)
Wykonanie
- roszponkę umyć i pozostawić na sitku
- do roszponki dodać pokrojone w kostkę ogórki, talarki pomidorów, drobno posiekaną cebulę
- do warzyw dodać opłukaną z zalewy kukurydzę, pokrojone pomidory suszone i kosteczki sera feta
- orzechy ( wcześniej uprażone na suchej patelni) dodać do sałaty, gdy ostygną, najlepiej krótko przed podaniem
- składniki na sos umieścić w słoiczku, szczelnie zakręcić i potrząsać nim energicznie aż powstanie gładka emulsja. Polać tuż przed podaniem sałaty
Sos tzatziki

Składniki
- 2 ogórki gruntowe
- 1 duże opakowanie jogurtu greckiego ( dobry skład!)
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie
- ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na sitku, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Na końcu jeszcze dobrze wycisnąć
- do miseczki przełożyć gotowe ogórki, dodać jogurt, oliwę z oliwek i przeciśnięty przez praskę czosnek
- dodać sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać. Podawać mocno schłodzone
Zawsze wspominamy o tym, aby bardzo ostrożnie podawać dzieciom sól. Tak się składa, że dania z grilla są bardzo słone. Dlatego dając je dzieciom, zadbajcie o odpowiednio większą ilość wypitej wody. Na temat wody w diecie dziecka przeczytacie u nas wpis mojego autorstwa. Zapraszam serdecznie ❤
KOMENTARZE
Jeszcze nikt nie napisał komentarza.